Vårdtagare gillar att träffa djur. Att ta med sig hunden på rundan inom hemtjänsten är ett bra sätt att få bättre kontakt med vårdtagarna. Det tycker Helena Ardholm som har haft med sig sin airedaleterrier Jenny på jobbet under en längre period och har goda erfarenheter.

Helena Ardholm jobbar inom hemtjänsten i Gamlestaden och under två och ett halvt år har hunden Jenny varit hennes trogna följeslagare när hon går hem till vårdtagarna. Totalt är det femton vårdtagare som gärna ser att Jenny hälsar på.

– Det började med att min samordnare tyckte jag skulle pröva att ta med mig Jenny till jobbet. Just då fanns en vårdtagare som hade svårt att prata och tanken var att Jenny kanske kunde locka honom att öppna sig lite mer. Det fungerade fint och sedan dess har det rullat på, berättar Helena Ardholm.

Blir gladare av hundbesök
Alice Holm är en av de vårdtagare som regelbundet brukar få besök av Helena plus Jenny. Hon tycker att hunden är ett väldigt trevligt sällskap och att hon blir gladare när Jenny är med.
26D6.jpg
– Det är alltid så roligt när Jenny kommer med på besöket. Jag har alltid velat ha en hund men aldrig skaffat det och det här är nästan som att ha en egen hund, säger Alice Holm och ler.

Lättare att vårda
– Jag tycker jag kommer vårdtagaren närmare när jag har med mig Jenny och det blir lättare att bygga ett förtroende. Och det gör i sin tur att det blir enklare att vårda och att ge en god vård, berättar Helena Ardholm vidare.

För de vårdtagare som är dementa och för de som har problem med talförmågan fungerar Jenny många gånger som en ”dörröppnare”.

– De slappnar av och börjar prata mer och det gör i sin tur att jag får en bättre kontakt. Eftersom jag har haft Jenny med mig så länge kan jag jämföra över tid. Och jag märker verkligen en förändring åt det de positiva hållet, konstaterar Helena Ardholm.

Uppmuntrar till promenad
Jenny kan även fungera som extra motivation när det gäller att gå ut på promenad.

– Det händer ibland att vårdtagaren är lite ovillig att gå ut just för tillfället och då känns det många gånger lättare när Jenny följer med, säger Helena Ardholm.

Ett annat bra bevis på en av Jennys dörröppnar-effekter är för de vårdtagare som inte haft hemtjänst tidigare och tycker att det känns obehagligt att släppa in någon annan i sitt hem. Där har Helena Ardholm märkt att det går mycket lättare om Jenny är med.

Måste vara väl förankrat
Helena tror absolut att hunden kan fungera bra även inom andra typer av verksamhet och inte bara för äldre.

– Men naturligtvis är det en del man behöver tänka på innan man börjar. Det måste vara väl förankrat hos vårdtagarna, din chef och dina kollegor. Exempelvis är det viktigt att det inte finns någon bland kollegorna som är allergisk mot hundar, säger Helena Ardholm.

När det gäller Jenny är det emellertid inga problem, eftersom hon är en så kallad allergihund, som allergiker brukar tåla bättre.