Foto: Emma Axelsson

Ny metod med gatuvyer provas på Sekelbo. I Kortedala kan äldre göteborgare cykla längs ”minnenas boulevard” - helt trafiksäkert inne på äldreboendet! Med en inne-cykel, en stor skärm och Googles gatuvyer kan de väcka minnesbilder från nästan hela världen.

Den nya cykeln kallas Bikearound och är en blandning av upplevelse och aktivitet. Med hjälp av cykeltrampor och styre kan man trampa sig fram i Googles gatubilder som projiceras på en stor, välvd skärm.

”Vi är väldigt nyfikna på den här innovationen”
Göteborgs första exemplar har leasats fram till sommaren 2014 i EU-projektet eSenior, som studerar hur ny teknik kan stödja och underlätta för äldre personer.

Cykeln står nu i en inspirationsmiljö i träffpunkten på Sekelbo äldreboende vid Kortedala torg.

– Äldreboendet har lägenheter för dementa så lokaliseringen är perfekt. Vi är väldigt nyfikna på den här innovationen och dess effekter, säger Emma Axelsson, projektledare för eSenior.

Syftet med Bikearound är att stimulera äldre personer med demensproblematik att minnas och berätta om sitt liv. En ”guide” finns med bredvid som ställer frågor och hjälper personen att minnas.

Berättelserna är det viktiga
Tack vare att Google har filmat gatumiljöer i stora delar av världen kan man ”besöka” dem via nätet, på datorn eller surfplattan. Bikearound gör besöket till en helhetsupplevelse, när man med hjälp av trampor och ett styre tar sig fram på gatan.

– Det fungerar så att man faktiskt trampar sig framåt i gatubilden, men det är ingen motionscykel som man ska sitta på i 30-40 minuter, utan det viktigaste är berättelserna som växer fram när personen känner igen sig i miljön, säger Emma Axelsson.

Om man stannar till på en plats, kan man med hjälp av cykelstyret se sig omkring åt olika håll.

– Man kan förstås inte förflytta sig från den bana som Googles kamerabil har åkt. Så det blir ungefär som att åka spårvagn; man åker med längs rälsen och när man står still, kan man titta ut genom fönstret, säger Emma Axelsson.

Intresserade kan komma och testa
För en person med demens kan det bli en stark upplevelse att göra ett besök på gatan där man växte upp eller en stad i världen där man har andra minnen ifrån.

– Det är häftigt att se vilka berättelser som kan komma fram, vare sig man har demenssjukdom eller inte, säger Emma Axelsson.

– Tanken är nu att de som är intresserade, till exempel demensboenden, kan åka till Kortedala och testa. Vi vet inte ännu om det här är bra eller dåligt, men vi hoppas få hjälp av arbetsterapeut-studenter med en utvärdering.

Det treåriga EU-projektet eSenior testar ny teknik för att stödja äldre personer, till exempel belysningsstyrning, fjärrstyrda persienner och röståterkoppling på att allt är som det ska där hemma.