Får en annan yrkesstolthet. Hon skulle bli kock, men slumpen gjorde att hon började arbeta inom äldreomsorgen. Nu, 27 år senare, utbildar sig Karin Westeröd till undersköterska via Göteborgs Stad. ”Jag fick ett erbjudande via jobbet att arbeta halvtid och plugga halvtid med bibehållen lön, superbra!” tycker hon.

När Karin Westeröd var 16 år hoppade hon av gymnasiet, hon läste lite svenska och resten av tiden praktiserade hon på ett sjukhem. Ett år senare började hon på omvårdnadsprogrammet för att bli undersköterska, men hoppade av med en valbar kurs kvar och har därför varit anställd som vårdbiträde.

– Jag har försökt att komplettera på senare tid, men mina betyg var för gamla och jag har inte varit så sugen på att bekosta utbildningen jag redan gått.

Roligt och utvecklande

Hon arbetar på Sandarnas vård- och omsorgsboende och fick genom jobbet möjlighet att utbilda sig till undersköterska. Utbildningen är tre terminer och Karin Westeröd är halvvägs. Hon känner igen mycket från gymnasiet, men tycker framför allt att hon har med sig mycket från arbetslivet.

– Jag kan göra helt andra kopplingar i dag och se samband på ett helt annat sätt än när jag var 17 år. Det är fantastiskt roligt och utvecklande att studera.

Har saknat utbildning

Karin Westeröd känner sig trygg i sin yrkesroll och har alltid känt att hon kan sitt jobb. Hon har gjort samma uppgifter som en undersköterska, men också känt att hon hållit sig tillbaka eftersom hon saknat utbildning.

– Det har inte varit bra för självkänslan. Nu kommer jag att få en yrkesstolthet på ett annat sätt. Jag läser till undersköterska och det gör att jag kan påverka mitt liv på ett annat sätt, så utbildningen betyder otroligt mycket.

Älskar sitt jobb

De senaste tolv åren har hon arbetat inom demensvård. Hon trivs väldigt bra med både arbetsuppgifterna och kollegorna i arbetslaget.

– Ingen dag är den andra lik i demensvården och jag älskar det. Det är ständiga utmaningar och så roligt när man lyckas, som att få någon att duscha och ge personen en bra och härlig morgon. Jag har haft tur med mina kollegor, alla har hjärtat på rätt ställe.

Fått mersmak

Utbildningen har gett Karin Westeröd mersmak. Hon, som aldrig gillat att studera, har insett att hon klarar av det och att det finns många sätt att specialisera sig som undersköterska.

– Det är fantastiskt att få utbilda sig till undersköterska med bibehållen lön. Jag är ensamstående och tror inte att jag hade tagit steget och bekostat utbildningen själv.  Så jag tycker det här är fantastiskt och hoppas att fler får chansen.