Samlad kunskap presenteras på konferens. Under de senaste tio åren har antalet spelmissbrukande unga män mellan 18 och 24 år dubblerats, samtidigt tenderar spelbeloppen att raka i höjden. På onsdagen samlas verksamma inom spelmissbruksområdet för en konferens i Göteborg om vägen bort från spelproblematiken.

2004 gav regeringen Svenska folkhälsoinstitutet i uppdrag att utveckla behandlingsmetoder för spelproblem. Sedan dess har hjälp funnits att få i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Men även om antalet spelmissbrukare är i det närmaste oförändrat drabbar problematiken idag allt yngre personer, som dessutom spelar för mer pengar än vad som tidigare var vanligt.

Medelåldern har sjunkit
– När vi för några år sedan samlade en grupp personer med spelproblem var medelåldern 40-45 år, idag är den snarare 30-35 år, säger Tommy Törnkvist som är projektledare och behandlare på spelberoendeteamet i Göteborg.

Länge har teamets insatser fått fungera som stöd för spelmissbrukare i hela Västra Götalands län, men under 2011 har kollegor i både Mariestad och Borås också börjat arbeta med problematiken.

De många nya spelformerna via nätet innebär att risken för spelmissbruk kan vara väl så stort i landsorten som i storstäderna. Inte minst har nätpoker blivit populärt bland många unga killar.

Onsdagens konferens i Göteborg ingår i en satsning om fyra träffar arrangerade av Statens folkhälsoinstitut. Efter Umeå, Stockholm och Göteborg avslutas serien på torsdag i Malmö.

Lättare att komma i kontakt med spelberoendeteamet
En rad utredare, forskare och psykologer medverkar med olika erfarenheter. Dessutom delar en före detta spelare med sig av sin historia.

Sist i onsdagens program ska Tommy Törnkvist redogöra för vad som hänt i Göteborg sedan 2004.

– På senare år har vi försökt sänka tröskeln och gjort det lättare att snabbt komma i kontakt med oss. Helst ser vi att den som har problemet själv hör av sig, men det kan också vara anhöriga, socialsekreterare eller sjukvårdare till exempel, säger Tommy Törnkvist.

Gruppbehandlingen omfattar åtta träffar om 2,5 timmar. Under den tiden finns det också möjlighet till två individuella samtal. En månad efter gruppbehandlingen erbjuds ett uppföljningssamtal.

Många lyckas ta sig ur spelproblemen
För en del passar individuell behandling bäst redan från början, då finns även den möjligheten.

– Ser allt bra ut då avslutar vi efter uppföljningssamtalet. Många med spelproblem har en fungerande livssituation i övrigt, och när spelproblematiken försvinner så har man en trygghet i familj, arbete och vänner att återgå till, säger Tommy Törnkvist.

Återfall förekommer förstås. Då erbjuds möjlighet för en ny gruppbehandling. Men många lyckas lämna sina spelproblem med hjälp av en relativt liten behandlingsinsats.