Mindre pengar i år. De populära lägren för äldre göteborgare fortsätter i vår och höst, nu med särskilda grupper för dem som vårdar anhöriga. Men i år är budgeten halverad, så bara hälften så många får chansen.

Bantningen innebär att seniordagarna i år enbart hålls på Onsalagården vid Kungsbackafjorden, medan Stora Hals på Orust får strykas.

– Vi får helt enkelt prioritera mycket hårdare, eftersom vi inte har pengar till så många platser längre, säger Kerstin Irgard på social resursförvaltning.

Reservplatser
De två prioriterade grupperna är ensamstående personer, 75 år eller äldre, samt seniorer som vårdar, stöttar eller hjälper en närstående.

– Det innebär att par eller yngre ensamstående får räkna med att hamna på reservplats. Sen får vi se om det blir platser över. Och det är först till kvarn som gäller, säger Kerstin Irgard.

Särskilda grupper för anhörigvårdare var ett önskemål som dök upp i höstas och nu blir det verklighet.

– I en sån grupp vet alla vad det handlar om, det är lättare att vara sig själv och att stötta andra när man delar ungefär samma vardag.

Egen kock
Onsalagården har plats för tolv seniorer på varje läger, som pågår i tre dygn från tisdag till fredag. Gården ligger nära vattnet, har egen kock och aktivitetsledare och utsikt över Kungsbackafjorden. Runt omkring finns skogar och promenadstigar.

Här kan man ägna sig åt svampplockning, fiske, båtturer, sång och musik, frågelekar och spel. Eller bara vila.

I vår äger seniordagarna rum veckorna 9 – 24 och i höst 35 – 50. I förra veckan började Kerstin Irgard skicka ut informationsmaterial om årets läger.

– Redan på tisdagen låg det en tjock hög med ansökningar på mitt bord. Det lär bli en lång namnlista över seniorer som önskar stå på reservplats, säger Kerstin Irgard.

3D1C.jpg
Foto: Thomas Eriksen