Ersätter huset på Orust. Gamla Skärsbo barnhem utanför Alingsås har renoverats för drygt 20 miljoner och blir ny lägergård för barn och unga från Göteborg. På torsdag är det dags för invigning. ”Här finns otroliga möjligheter och gott om lokaler”, säger gruppchefen Stefan Almer.

Först privatägd bostad, sedan barnhem och efter det verksamhet för autistiska barn från Alingsås kommun. Nya lägergården Stora Färgen utanför Alingsås har tjänat flera syften innan lägerverksamheten i Göteborgs Stad, som äger gården, fick chansen att flytta in.

76 sovplatser
Lägerverksamheten på Stora Färgen riktar sig dels till barn och unga vuxna med funktionsnedsättning, dels till barn och unga mellan sju och 18 år som behöver byta miljö.

3772.jpg
Målgruppen hade tidigare sina läger i en gård på Orust.

− Det huset var i så stort behov av renovering att det inte hade varit lönsamt att renovera upp det. Då dök möjligheten att istället renovera Stora Färgen upp, säger Stefan Almer.

De befintliga byggnaderna har anpassats till lägerverksamhet genom att man bland annat har bytt ut all el, installerat sprinklersystem och bergvärme, byggt ett nytt storkök och renoverat duschar och toaletter. 76 sovplatser är hittills inredda, men det finns kapacitet för 90 platser.

Aktiviteter som utmanar
Stefan Almer ser stora möjligheter med den nya lägergården. Den består av fyra hus och det finns gott om lokaler för olika aktiviteter som pyssel, bakning, motion och idrott.

33CE.jpg
− Vi har en egen gympasal och ska inreda ett musikrum. Det finns en fotbollsplan på området och även en tennisbana. Gården ligger intill sjön Färgen och har nära till badplats, säger han.

Aktiviteterna utgår från deltagarnas egna, ofta mycket olika, förutsättningar.

− Vi använder aktiviteterna som ett verktyg för att utmana deltagarna, eftersom vi tror att utmaningar gör att man växer som människa, säger Stefan Almer.

Smygstart för lägerverksamheten
Den officiella invigningen av Stora Färgen är på torsdag den 26 februari, men Stefan Almer erkänner att lägerverksamheten redan har tjuvstartat.

− I det minsta huset på gården har det under ett par år redan funnits verksamhet för små grupper, med fyra, fem deltagare åt gången. Vecka sex i år flyttade vi in i resten av byggnaderna och under helgen veckan före invigningen hade vi fullt i alla hus, säger han.

Tomt i veckorna
Eftersom barn och ungas läger främst förläggs till helger och sommarlov kommer gården vara tillgänglig för andra verksamheter under veckodagarna.

− På lägergården i Hindås finns läger för seniorer. Jag tänker att det skulle vi kunna ha här också så småningom, säger Stefan Almer.

Stora Färgen utanför Alingsås är lägerverksamhetens femte gård vid sidan av Tyringegården i Hindås, Onsalagården i Kungsbacka, Klostergården på Bokenäset och Runntången på Tjörn.

1CE2.jpg
Foto: Niklas Maupoix