Angereds Närsjukhus ska stå klart 2011 men ännu är det oklart var det ska ligga. Trots det bedömer projektledaren Marianne Olsson att tidsplanen håller. På onsdag blir det informationsmöte för allmänheten på Blå Stället, där det inte bara bjuds på fika, utan även gratis testning av rökares lungor.

Länge var det tänkt att det nya närsjukhuset i Angered skulle ligga precis invid spårvagnshållplatsen i centrum, men efter att förhandlingarna med markägaren börjat kärva har projektledaren Marianne Olsson börjat se sig om efter andra alternativ.

– Vi har andra bra förslag på lösningar som vi undersöker och förhandlar om just nu, allt ifrån andra tomter till att ta över och bygga om befintliga fastigheter. Vi får se hur det går, men än så länge håller tidsplanen. Kommer vi bara igång till hösten så ska vi hinna vara klara till 2011 som det är tänkt, säger Marianne Olsson.
 
Många avdelningar redan öppna
 
Under tiden fortsätter verksamheten att utvecklas. I tillfälliga lokaler runt om i Angered huserar redan ett Barn- och ungdomsspecialistcentrum, BUSC, med avdelningar för både medicin, psykiatri och neuropsykiatri. Dessutom finns smärtcentrum, jour- och provtagningscentral, medicinmottagning, psykiatrisk öppenvård och neurologopedi i full funktion. Till våren öppnar en röntgenavdelning och innan året är slut hoppas man att gynekologiavdelningen är klar.
 
– Allt detta, plus bland annat tre operationssalar och en vårdavdelning, ska ingå i de nya lokalerna som kommer att vara cirka 9.000 kvadratmeter stora. Alla verksamheter ska integreras med varandra för att kunna möta hela individen och hela familjer, och vi kommer att ha en ständig dialog med befolkningen för att anpassa verksamheten och vården efter invånarnas behov, säger Marianne Olsson.
 
Bergsjöbor saknas
 
Angereds Närsjukhus, som främst riktar sig mot invånarna i Bergsjön, Gunnared, Kortedala och Lärjedalen, kommer till för att skapa jämlikhet i göteborgarnas tillgång på vård.
 
– Invånarna i nordöstra Göteborg är sjukare än i övriga staden samtidigt som utbudet av vårdinstanser har varit sämre. Nu ska vi äntligen minska klyftorna, säger Marianne Olsson, som är mer än nöjd med verksamheten hittills, även om hon gärna hade sett att fler Bergsjöbor hittade till närsjukhuset.
 
För att informera om hur planerna fortskrider bjuder Angereds Närsjukhus på onsdag den 25 februari in allmänheten till Blå Stället, klockan 18 till 20.30. Fri entré och gratis fika och dessutom gratis lungundersökning, så kallad spirometri, för alla som ännu inte har slutat röka.