I barnsjukhusets hjärta pågår julpysslet för fullt. Här på lekterapin får både sjuka barn, syskon och föräldrar en frizon från vita rockar, nålstick och sprutor. – Kom in, alla är skitsnälla här, ropar två småtjejer när vi gläntar på dörren.

Mitt är fyra år och i bollhavet på lekterapiavdelningen ligger lilla Elsa med en lapp för ena ögat. Elsa har genomgått sin fjärde hjärtoperation för inte så länge sedan. Hon har tillbringat alla sina jular på Drottning Silvias barnsjukhus.

5790_2.jpg

– Vi hoppas att detta inte ska bli fjärde julen i rad på sjukhuset. Men ännu vet vi inte om hon får komma hem till jul, säger Elsas mamma Lotta Stigebratt.

För familjen Ohlsson-Stigebratt är det dock mindre viktigt var man firar jul, bara Elsa blir frisk!

– Det är jättefint här på avdelningarna under julen, barnen har lucköppning varje dag och på julafton får de julklappar. Personalen gör verkligen ett bra jobb med att skapa julkänsla, säger Lotta som sätter stort värde på lekterapin.

Britt-Marie Andersson är chef för Lekterapin, som är inrymd i helt nya lokaler sedan ett år tillbaka.

– Det känns fantastiskt roligt att arbeta i så fina lokaler. Här tar vi inte bara hand om de sjuka barnen, utan om hela familjen. Jag tror att vi kan tillgodose de flesta av deras behov efter ombyggnaden.

2944_2.jpg


Leken livsviktig

Förr handlade det mesta om att leka med barnen, men nu har rollen förändrats till att mer se till helheten.

– Man kan säga att vi vårdar det friska hos det sjuka barnet och ser till att själen mår gott. Att leken är livsviktig, märks direkt på barnen som knappt har tid att vara sjuka. De vill komma direkt till lekterapin.

– På det lilla sjukhuset kan barnen leka av sig och bearbeta sina upplevelser. Genom leken kan vi hjälpa till att bota stick- och behandlingsrädda barn.

Ett annat viktigt rum är Sinnenas rum med fiberoptik, ljusspel och musikbädd. Detta är ett rum för fantasi och drömmar. Här kan sjuka barn och ungdomar vara för sig själva, och samla sina tankar.

Hundratals julklappar

7C0E_2.jpg Vid Lucia anordnar lekterapin ett stort lussetåg varje år, med inlagda patienter, syskon, föräldrar och personal.

– Då går vi runt med droppställningar, rullstolar och en och annan säng, berättar Britt-Marie som tycker att barnen är fantastiskt duktiga.

Lekterapin är också inblandad när Göteborgs luciatåg, stans idrottsföreningar och Lions tomtar kommer på besök under julen. De förser också personalen på alla avdelningar med julklappar som de delar ut till barnen på julaftons förmiddag.

Klapparna är gåvor från företag och privatpersoner samt barnsjukhusets insamlingsstiftelse. Det brukar bli flera hundra julklappar som ska slås in.

338C_2.jpg– När julafton kommer, är man ganska trött på paket, skrattar Britt-Marie.

En som inte är trött på paket är Hanna Hedenrud, 3 år. Hon är i full färd med att baka rosa pepparkakor tillsammans med pappa Jan i lekterapins köksavdelning.

– Vi har åkt hit från Kristianstad för att Hannas lillasyster Klara ligger på neonatalavdelningen för förtidigt födda barn, säger Jan. Hanna hoppas att lillasyster ska få komma hem innan jul, så att de inte missar tomten.

– Tomten brukar komma hem till oss. I år önskar jag mig målarfärger och Lego, säger Hanna och stoppar en bit pepparkaksdeg i munnen.

Anna Koldenius har firat jul tre år i rad på barnsjukhuset med sonen Sam som är levertransplanterad.

Hanna Hedenrud bakar rosa pepparkakor medan lillasyster ligger på neonatalavdelningen.

Britt-Marie Andersson vårdar det friska hos det sjuka barnet.

Elsa Ohlsson-Stigebratt, 4 år, hoppas få fira jul hemma.