Sveriges bästa arbetsplats är Lillekärrs äldreboende i Göteborgs Stad. I konkurrens med stora läkemedels-, försäkrings-, fastighets- och IT-bolag har Lillekärr utsetts till bästa stället i hela landet att jobba på.

– Helt fantastiskt! Juryn tycker att vi är ”outstanding” – bland alla dessa stora företag i hela landet. Och att vårt koncept kan användas som föredöme på andra områden, säger Carina Petersson, chef för Lillekärrs äldreboende.

”Så rörd att tårarna sprutade”

Hon fick ta emot priset, en statyett förbunden med stor ära, på Älvsjömässan sent på onsdagskvällen.

Från början var 126 arbetsplatser anmälda till tävlingen som arrangeras varje år av tjänstepensionsföretaget Alecta, i år för sjunde gången. Av de 126 sållades 50 fram, utifrån kriterier kring ledarskap, medarbetarskap och arbetsmiljö. Sedan gick tio till final – och på onsdagskvällen var det alltså dags för prisutdelning.

– Vi var så nervösa, alla de tio finalisterna och de 40 andra som gått vidare var med på Älvsjömässan. Och så vann vi! Jag var så rörd att tårarna sprutade, skrattar Carina Petersson.

Specialiserade på demens

Lillekärr är ett äldreboende i Hisings Kärra för personer med stort vårdbehov. Här jobbar 110 anställda som tar hand om 93 boende. Enheterna är specialiserade på demenser och ålderpsykiatri.

Juryn skriver i sin motivering:

”Lillekärrs äldreboende är framgångsrikt i en mycket krävande verksamhet. Genom ett engagerat och tydligt ledarksap har man lyckats skapa en arbetsplats som genomsyras av stolthet och arbetsglädje. Alla medarbetare är delaktiga i det ständigt pågående förändringsarbetet.

Det har gett anmärkningsvärda resultatförbättringar både vad gäller minskad sjukfrånvaro och ökad trivsel i arbetet. Som en följd av detta får man nöjdare kunder och en god ekonomi.

Dessutom är deras framgångskoncept inte begränsat till den egna branschen utan kan användas som ett föredöme även inom andra områden.”

– Lillekärrs äldreboende har, med de knappa resurser som kommunal verksamhet ofta innebär, skapat ett positivt arbetsklimat i ständig förbättring, säger Paul Larsson, chef för Hälsa & Välfärd på Alecta, i ett pressmeddelande.

”Ingenting är omöjligt”

Carina Petersson drog igång förändringsarbetet när hon blev chef för Lillekär för fem år sedan. Hon snubblar över orden när hon entusiastiskt berättar om den process som lett fram till den åtråvärda utmärkelsen.

– Mitt ledarskap har gått ut på att ingenting är omöjligt. Jag vill se alla medarbetare, de ska vara involverade från början, veta vad som gäller och få vara med och bestämma och tycka till. Vi har hela cirkeln, vi mäter, följer upp – och alla medarbetare är med!

Lätt omtumlad över utmärkelsen vet Carina Petersson ännu inte hur man ska fira.

– Nu är det jul snart, så vi får landa lite. Men i januari ska vi ha ett stort baluns och göra nåt kul. Och jag har förvarnat en t-shirtstillverkare att vi behöver tröjor som berättar att vi är Sveriges bästa arbetsplats!