Förra året vann man Göteborgs Stads kvalitetspris, i år kan ytterligare en prestigefull hedersbetygelse bli deras. Som en av tio finalister runt om i landet tävlar Lillekärrs äldreboende nu om utmärkelsen som Sveriges bästa arbetsplats.

– Det är fantastiskt roligt, och personalen är väl värd att uppmärksammas på det här sättet, säger verksamhetschefen Carina Petersson.

Det är tjänstepensionsföretaget Alecta som står bakom den årliga utnämningen av landets bästa arbetsplats. Utifrån fastställda kriterier runt ledarskap, medarbetarskap och arbetsmiljö har de i år sållat utifrån de ursprungligen 126 anmälda arbetsplatserna, tills det bara återstod 50. Från den gruppen har man nu valt ut de tio finalisterna.

Examinator på besök

– Det kommer hit några examinatorer i oktober och granskar oss, sedan tillkännages vinnaren den 13:e december, berättar Carina Petersson, som börjar bli van vid att verksamheten blir både granskad och uppskattad.

Med 110 personer anställda som tar hand om 93 boende på åtta enheter är Lillekärrs äldreboende att betrakta som en relativt stor arbetsplats.

Enheterna är specialiserade på demenser och ålderspsykiatri, ett ofta tungt arbete, men sjukfrånvaron är extremt låg och när någon i personalen slutar är det som pensionär.

Äkta leende smittar

– Vi har verkligen kul på jobbet, och jag tror att det beror på att alla har målen för verksamheten tydligt klara för sig, och att vi är måna om att se och bekräfta varandra som medarbetare. Då känner alla att de är lika viktiga som någon annan, och när de boende ser leende personal blir de gladare också, säger Carina Petersson.