Magnus, 25, är CP-skadad och rullstolsburen. Det har inte stoppat honom från att själv söka och skaffa sig ett vanligt arbete. – Ingen kommer och ringer på dörren för att ge mig ett jobb, man måste våga. Det kan ju inte bli mer än ett ”nej”, säger han.

Snygg, singel och så där…”, står det i telefonkatalogen under Magnus Malmströms namn.

Bjuder på sig själv

– Jag skulle byta telefonnummer och då frågade tjejen på Telia om jag ville ha kvar den gamla titeln ”studerande”. Jag hade precis fått jobb som ”transportplanerare” på Färdtjänst, men tyckte att det var en krånglig titel. Teliatjejen fick därför fria händer att skriva vad hon ville. Jag tänkte inte mycket mer på det förrän en kompis sa, ”Gissa vad det står i telefonkatalogen?”, skrattar Magnus.

Han gillar att bjuda på sig själv och ”så där…” i katalogen, kan bytas mot omdömen som optimistisk, engagerad och levnadsglad.

Viktigt att ta egna initiativ

Magnus är cp-skadad på grund av syrebrist under födseln. Idag är han rullstolsburen och bor själv i en lägenhet där han får hjälp av personliga assistenter dygnet runt. Det enda stället där han klarar sig själv är på jobbet!

– Jag ringde och sökte jobbet på Färdtjänst som vilken ”normal” människa som helst. Jag blev mycket väl bemött under intervjun och kände direkt att jag verkligen ville ha det här jobbet. Magnus är ett undantag i statistiken, där många funktionshindrade inte söker arbeten av olika anledningar.

Napp förr eller senare

– Kanske är det lättare för mig att förstå min situation som levt med den från födseln. Jag har accepterat att det finns vissa jobb som jag inte klarar av. Jag kan till exempel inte servera på en krog eller köra taxi.

– Jag tror också att många handikappade är rädda för att inte räcka till. Det är viktigt att ta egna initiativ och bjuda på sig själv till 110 procent. Då nappar det för eller senare, bara man aldrig ger sig.

Jobbet betyder mycket

Magnus hade precis avslutat en datautbildning när han fick sitt första jobb på Färdtjänst i Högsbo.

– Jag arbetar med att i första hand boka sjukresor och trivs som fisken i vattnet med jobbet och mina arbetskamrater. På jobbet klarar Magnus sig 12 själv utan några som helst hjälpmedel.

– De frågade mig om jag behövde några hjälpmedel, men det enda jag behöver är datorn och telefonen. Visst har jag vissa begränsningar, men det talade jag om för min chef under anställningsintervjun. Jag är till exempel inte lika snabb i fingrarna som en person utan funktionshinder. Dröm om att arbeta med ungdomar.

Måste plugga

– Jag är jätteglad för mitt jobb och är mycket rädd om det. Jag skulle inte klara av att bara gå hemma och inte göra något. Men jag har en dröm om att någon gång i framtiden få jobba med ungdomar som hamnat snett. Det innebär att jag måste tillbaka till skolbänken och det kommer nog att ta sin tid.

I den studie som Stadskansliet, Arbetsförmedlingen och Handikapprådet gjort tillsammans, framkommer det att de funktionshindrade oftast har sämre meriter och utbildning.

Ger inte upp

– Jag har ingen bra förklaring på varför det är på det viset. Jag tycker att det är många funktionshindrade som läser på högskolor och universitet. Det viktiga är nog att ta egna initiativ och aldrig ge upp, vad det än gäller, säger Magnus Malmström.