“Det är en glädje för mig att hjälpa”. Mahdi Jafari gillar att arbeta med människor och när han kom till Sverige sökte han jobb inom vården i Göteborgs Stad. Efter några år som vårdbiträde fick han möjlighet att utbilda sig till undersköterska på arbetstid. “Det är världens bästa jobb och en glädje för mig att kunna hjälpa”, säger Mahdi som tänker studera vidare till sjuksköterska.

– Jag hade ingen bakgrund inom vården, men min mamma är läkare och en förebild för mig. Det finns ett stort personalbehov inom vården och via kontakter fick jag jobb. Jag började som sommarvikarie 2017 och fick vikariat som vårdbiträde.

Beredd att läsa

Numera arbetar han på Fridkullas vård- och omsorgsboende som undersköterska. Han berättar att han verkligen ville utbilda sig till just det yrket.

– Jag var beredd att läsa till undersköterska på egen hand, men fick utbildningen genom jobbet. Det är jag mycket glad och tacksam för, mina chefer är guld värda.

Nytta av erfarenheter

Han utbildade sig på arbetstid och hade nytta av sin erfarenhet som vårdbiträde.

– Det hjälpte mig mycket, det var många saker som togs upp som jag upplevt själv på jobbet. Det är många situationer man ska lösa som undersköterska och dem kände jag redan till.

Kan du ge exempel på situationer?

– Det är mycket etik och moral. Om någon inte vill ha sin medicin. Vad som är professionell hjälp och vad som inte är professionell hjälp. Om man till exempel är hos en vårdtagare som klarar sig själv, så är risken att den blir sämre i sin hälsa om den får hjälp med allt. En stödstrumpa är en undersköterskas ansvar att ta av, en vanlig strumpa ska vårdtagaren ta av om den kan det.

Vad är det bästa med jobbet?

– Att jobba med människor. Det är en glädje för mig att kunna hjälpa människor. Jag jobbar natt vilket passar bra eftersom jag är nattmänniska.

Vad betyder utbildningen för dig?

 – Den hjälper jättemycket och öppnar upp nya möjligheter. Det är en trappa upp för mig i samhället.

Mahdi Jafari är nybliven pappa och har planer på att fortsätta att utbilda sig när han har tid.

– Jag tänker utbilda mig till sjuksköterska, mina lärare på utbildningen tyckte också att jag skulle göra det, säger Mahdi som även kan tänka sig att gå i sin mammas fotspår och bli läkare.