Angereds närsjukhus arrangerar modevisning på Blå Stället på onsdagskvällen. Då är det nämligen informationskväll för gravida i Gunnared och en höjdpunkt är "kläder för växande magar".

Informationskvällen innebär premiär för en satsning som sjukhuset gör ihop med mödravården. Målet är att locka fler blivande mammor och pappor till föräldrastödjande aktiviteter, till exempel föräldrautbildningar inför förlossningen och mammagrupper när barnet väl är fött.

Lågt deltagande i BVC-grupper

– Vi vet att deltagandet är lågt i nordost. Som lägst är det i Gunnared där bara fem procent deltar i BVC:s föräldrastöd jämfört med 56 procent för staden som helhet, säger Freja Bramsen, informationschef på Angereds närsjukhus.

– Här har vi och andra berörda parter ett uppdrag att försöka hitta nya sätt att nå blivande och nyblivna föräldrar. Informationskvällen är ett sånt försök.

Förutom information om aktiviteter och stöd för blivande föräldrar erbjuds prova på aktiviteter i form av gravidjympa och avslappning. Det blir också information om föräldraledighet, mammagrupper, kost samt hur barn ska åka bil på ett säkert sätt.

Tolkar finns på plats

Dessutom alltså modevisning av kläder för gravida, som hålls i samarbete med Kapp-ahl och Angeredsgymnasiet

Kvinnor som talar arabiska och somaliska finns på plats för att översätta.

– Det är mammor från doula-projektet, som i samverkan med oss håller mammagrupper på somaliska och arabiska, som ställer upp på torsdagskvällen, berättar Freja Bramsen.

Informationskvällen för gravida 17 november arrangeras i samarbete med Angereds bibliotek, Hälsoteket, Guts (Gunnareds unga tjejer i samverkan) samt Angeredsgymnasiet. Den pågår kl 17 – 20. Fri entré.