Samarbete kommer fortsätta. Mästerkocken Mannerström har kritiserat maten på Sveriges äldreboenden och menat att detta är en politisk fråga. Men är det lika illa ställt överallt? Stadsdelen Norra Hisingen bjöd in Leif att besöka Bäckebols äldreboende och restaurang. Här blev det ett varmt och givande samtal med politiker, ansvariga från stadsdelsförvaltningen, media och stammisar.

Leif Mannerström fick ett varmt mottagande av stamgästerna på Restaurang Gåsen som ligger i Bäckebols äldreboende. Här lagar köksmästaren Madeleine Söderlund och hennes medarbetare cirka 1300 matportioner om dagen.

– Vi lagar nästan all mat från grunden, 93 procent, och blir det mat eller råvaror över, försöker vi alltid ta tillvara det som får och kan användas i andra rätter, säger Madeleine när hon guidar runt Leif Mannerström med följe i köket.

Dagens rätter är pasta med svampsås och ansjoviskryddad fiskgratäng med prästostpotatismos.

4918.jpg
– Det ser mycket bra ut i köket. Jag gillar att man har ett stekbord och att fisken håller god kvalitet. Sedan får vi se om den smakar gott också, säger Leif Mannerström.

Guldkant även på äldreboendet
Iklädda skyddskläder tar samtalet fart i köket och Leif får bekräftat att man som boende på äldreboendet får ta med sig eget vin till restaurangen och även ta en cognac till kaffet, så länge den är medhavd.

– Så här borde det vara på alla äldreboenden. Gamla måste kunna få sätta guldkant på tillvaron även på äldreboendet, menar Leif.

Måltids områdeschef i Norra Hisingen, Heléne Gustafsson berättar om projektet med att skapa sociala möten med måltiden i fokus inom äldreomsorgen. Något som blivit mycket uppskattat.

– Fint initiativ. Det handlar om att öka livskvalitet och jag tror att social samvaro runt måltiderna är ett bra sätt att även öka livslängden hos de äldre, säger Leif.

En som vet vad detta handlar om är Lennart Johansson. Han ingår i ”stammisgänget” som träffas varje dag och äter mat tillsammans på Gåsen.

– Jag blev änkeman för sju år sedan och tröttnade på att sitta ensam hemma och snacka med potäterna. Då gick jag ner till Gåsen och sedan dess går jag alltid hit. Det är alltid bra mat och trevlig personal, säger han.

Engagemang nyckeln till god mat
Sanningens ögonblick, mästerkocken Leif får in sin fiskgratäng och sätter gaffeln i den.

– Kanonkvalitet på fisken, perfekt tillagad och gott mos. Jättegott!

När han får höra att råvarorna i måltiden kostar 15 kronor höjs ögonbrynen.

– Kan man laga sådan här mat för 15 kronor, då är man extremt duktig. Frågan är bara varför det inte ser ut så här på alla Sveriges äldreboenden, frågar Leif.

Han ger svaret själv.

– Pengar är inte alltid avgörande. Lite jävlar anamma, kunnande och ett stort engagemang kan göra underverk. Och det finns på den här restaurangen.

Kristina Sedeborn är enhetschef för Restaurang Gåsen och hon kan bara hålla med.

– Utan arbetsglädje blir det ingen bra mat. Vi arbetar hela tiden med delaktighet, till exempel när vi lägger menyer. Och så pratar vi mat, hela tiden, skrattar Kristina.

Fine dining för offentliga kök
Vad kom då ut av mötet? Det bestämdes att Leif Mannerström kommer att leda ett antal workshops med köksmästare i Göteborgs Stad. Fokus kommer att ligga på att laga god, billig och näringsriktig mat för äldreboendena.

– Vi har pratat om att skapa en gren inom stadens måltidsorganisation som skulle kunna kallas ”fine dining” för offentliga kök. Leif tyckte att detta var intressant och vill gärna vara med och hjälpa till, säger Heléne Gustafsson.

Heléne berättar även att man inom Göteborgs Stad vill skapa en gastronomisk plattform för den offentliga maten. Målet är att höja kompetensen och knyta till sig forskning, utbildning, organisationer och företag som Chalmers, Göteborgs Universitet, Västra Götalandsregionen och SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB. Den offentliga maten i Göteborg går en spännande framtid till mötes.

4498.jpg