Lagar kåldolmar och gratänger. Efter Fixar-Tony gör nu Mat-Ingela succé bland de äldre i Västra Göteborg. Hon kommer hem och fixar önskemåltiden för dem som tappat inspirationen.

– Kålpudding, kalops, kåldolmar, rotmos och fiskgratänger är populärt. Och pannbiffar, lätt att frysa in, säger Ingela Rodell, utbildad kostekonom och vinkypare med en bakgrund som restaurangansvarig på Hotell Kusten.

”Kosten en hörnsten i våra liv”
Nu är hon känd som Mat-Ingela, ett projekt som startade i Tynnered 2007 och som är permanentat sedan 2010. Alla äldre än 67 år i Västra Göteborg kan ringa och boka in Mat-Ingela för ett hembesök, utan andra kostnader än råvarorna.

– Kosten är ju så viktig, en hörnsten i våra liv. Den som inte äter vettigt kan snabbt få följdsjukdomar, säger Nina Bengtsson, chef för förebyggande enheten inom äldreomsorgen i Västra Göteborg.

– Vi ser det här som en hälsofrämjande och förebyggande service som alla ska kunna få, oavsett ekonomi. Och det krävs inget biståndsbeslut.

Ofta handlar det om äldre som nyligen kommit hem från sjukhuset. Eller som bara tappat lusten att laga egen mat. För Ingela Rodell gäller det att väcka sinnen till liv; dofter, syner och kanske minnen av maträtter.

Inga pekpinnar
– När de har gäster, vill de gärna bjuda på nån rätt som de brukade laga själva, kanske en gryta som var populär på 70-talet.

Hon ser att många äldre äter för sällan och för lite. I bästa fall ett lagat mål mat om dagen, sedan blir det smörgåsar.

– Men jag kommer inte med några pekpinnar om vad som är nyttigt eller inte. Om en diabetiker vill att jag ska baka bullar, så gör jag det. De måste få bestämma själva, säger Ingela Rodell.

Ibland är de äldre delaktiga i planering, inköp och matlagning, ibland får Mat-Ingela sköta det mesta själv. Hon har flera regelbundna gäster och har hittills i år gjort 222 hembesök. Och uppdragen blir fler och fler. Nu har en maxgräns satts vid var tredje vecka, för att så många som möjligt ska få ta del av tjänsten.

Än så länge har inga andra stadsdelar i Göteborg liknande tjänster som Mat-Ingela. Hon startade alltså i Tynnered precis som fixartjänsten, som kommer hem till äldre och sätter upp tavlor, byter glödlampor eller byter gardiner. Allt för att motverka fall i hemmet.

Vinprovning populärt
– När vi slogs ihop med Älvsborg och Södra Skärgården var jag rädd att Ingela skulle bli överhopad av uppdrag, men det har vuxit i lagom takt, säger Nina Bengtsson.

Information om servicen har gått ut via hemtjänsten, pensionärsorganisationerna och andra arrangemang för seniorer.

– Men det finns ju en rädsla för att släppa in främmande människor i sitt hem. Den bästa marknadsföringen är när nöjda seniorer berättar för andra, säger Nina Bengtsson.

Via brukarråden ute på mötesplatserna för äldre har det också kommit fram speciella önskemål, till exempel matlagningscirklar för män och vinprovningar. Båda idéerna är numera förverkligade.

– Ja, vi har haft både matlagning för herrar och två vinkurser med olika teman, sex till åtta gånger varje termin. Det var mycket uppskattat, säger Ingela Rodell.