Dalheimers hus i Majorna har oväntat fått en donation värd cirka tre miljoner kronor. "Pengarna kunde inte kommit lägligare!", säger husets chef Kenneth Ericson som den förste september återinviger anläggningen efter ett års omfattande renoveringar.

Det har bara gått några veckor sedan Kenneth Ericson nåddes av beskedet att makarna Lilian och Gösta Hultbergs testamente från 1981 ger rehabiliterings- och kunskapscentrat Dalheimers Hus i Majorna en generös donation.

Hus i Strömstad

– Förutom 1,4 miljoner i likvida medel har vi fått en fastighet i Strömstad som nu ska säljas. Jag hoppas att den kan ge minst lika mycket pengar, säger Kenneth Ericson.

Lilian och Gösta Hultberg hade ett förflutet i Göteborg, men inga kända kopplingar till just Dalheimers Hus. När Gösta Hultberg avled 94 år gammal visade det sig emellertid att paret länge haft ett gott öga till verksamheten på Slottsskogsgatan.

– Det händer att folk frågar sig för om donationer och testamenten, men under mina tio år här har jag aldrig varit med om något som ens liknar den här gåvan, säger Kenneth Ericson.

Kommer väl till pass

Våren 2008 inleddes det stora arbetet med att bygga om och till rehabanläggningen från 1974. I slutet av juni väntar en slutbesiktning och den 1 september är det dags att slå upp portarna igen. Därför finns det massor av tänkbara sätt att satsa de oväntade miljonerna.

– Testamentet anger inte närmare hur pengarna ska användas, men de kommer väl till pass – den saken är klar, säger Kenneth Ericson.

När ombyggnaden är klar kan de 90 anställda och tusentals brukarna inte bara glädja sig åt ett större aktivitetscenter, det blir också utökat korttidsboende – från 10 till 25 platser.

Dessutom flyttas sjukgymnastik och gym till samma våning som vattenbassängen så att friskvården får ett helt våningsplan.