“Det är klart det är skönt att få besök”. På Åkerhus äldreboende i Önnered kan hyresgästerna träffa anhöriga bakom plexiglas under covid-19-pandemin sedan början av juni. Det är något som uppskattas och gör de boende gladare. “Det är klart att det är skönt att få besök, särskilt från brorsan”, säger Rune Strid.

I ett hörn under ett tak står två bord med en plexiglasskiva emellan. På vardera sidan om denna sitter Gunnar Strid och Rune Strid.

”Har tagits emot väldigt bra”

– Vi är bröder, jag är lillebror, och sedan skärmarna kom brukar jag besöka min storebror en gång i veckan. Jag var här innan pandemin också, berättar Gunnar.

Rune Strid tycker att det är roligt att få besök. Han och Gunnar har jobbat tillsammans i över 20 år och har mycket att prata om.

– Jag har två döttrar också som handlar och kommer på besök, säger Rune.

På Åkerhus äldreboende bor 102 hyresgäster och det finns fem skärmar av plexiglas där de kan träffa sina anhöriga. För att både hyresgäst och anhörig ska kunna höra varandra bra har små hål borrats längst ned i plexiglaset.

– Det har tagits emot väldigt bra av de anhöriga att kunna träffas så här. Man vill gärna kramas, det får man inte, men att se och höra någon kan räcka, säger Erika Sjöblom, vikarierande enhetschef.

Började i mindre skala

De boende uppskattar också möjligheten att träffa sina nära och kära.

– De blir gladare och får något att prata om, säger Nina Bengtsson, enhetschef.

Någon exakt siffra på hur många möten som ägt rum på detta sätt finns inte, men det rör sig om 40-50 stycken.

– Vi började i mindre skala eftersom rutiner och strukturer behövde tas fram, säger Nina Bengtsson.

Besöken bokas hos besöksvärdarna

Hon berättar att de är frikostiga med besökstider, från morgon till sen eftermiddag på vardagarna. De erbjuder även tider på helgerna. Det går att boka en timma åt gången.

– Om det finns  lediga tider finns det möjlighet att utöka tiden, säger Nina Bengtsson.

Besöken bokas hos någon av de två besöksvärdarna, en är speciellt anställd för detta under pandemin.

– Värden ansvarar för besökarna så att det blir ett gott och bra bemötande för hyresgästen och anhöriga, säger Erika Sjöblom.

Diskuterar fortsättning i höst

På det sättet avlastas också annan personal på boendet som har många andra arbetsuppgifter.

Redan nu diskuterar Åkerhus äldreboende hur de kan fortsätta med besöken bakom plexiglas  när det blir höst och kallare. Flera förslag finns, men inget är helt bestämt än.

– Men vi räknar med att fortsätta, säger Erika Sjöblom.