Stor spelning med önskelåtar och upptåg. Musik i Sydväst slog på stort när det var dags för den 200:e livespelningen. Musikerna bjöd till största del på önskelåtar i Stora salen på Frölunda kulturhus och ett och annat upptåg som lockade till skratt hos publiken.

Läs också: Populärt med digital seniorgympa

Den 13 mars 2020 stängde mötesplatserna i Göteborgs Stad på grund av covid-19-pandemin. Fyra dagar senare, den 17 mars, ordnade Musik i Sydväst sin första livesända spelning på Facebook.

– Vi hade 100 följare då och tänkte att vi kunde göra något för dem. Spelningen fick snabbt 6000 visningar, så det var också en vinst, säger Elin Ljungqvist, hälsofrämjande- och förebyggandeenheten på äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen, Göteborgs Stad.

Musik för äldre

Det blev två spelningar i veckan med livechatt. Numera är det en spelning i veckan på tisdagar 13.30 i La Bamba i Frölunda kulturhus. Den går att se på plats eller digitalt via en länk som läggs ut efter spelningen. Under de snart tre år som gått har musikerna grävt i den stora musikskatt som finns och spelat över 600 låtar i olika genrer.

– Det är musik riktad till äldre och som de känner igen. Det här blir något extra för dem och det är väldigt uppskattat.

Många önskelåtar

När det var dags för det det 200:e avsnittet gjorde Musik i Sydväst det extra festligt och bytte lokal för att så många som möjligt skulle kunna komma. De spelade i Stora salen i Frölunda kulturhus inför cirka 200 personer från hela staden.

– Publiken har fått önska låtar som vi satte ihop ett program utifrån och så har vi petat in några egna låtar som vi gärna ville spela, säger Elin Ljungqvist.

Full fart

Det var full fart under cirka 75 minuter med till exempel Melodikryss, allsång, dansbandsmedley, ett potpurri av Abba-låtar och när musikerna tog en kort paus fick publiken se ett reklaminslag med korta filmer som Musik i Sydväst lagt ut på Facebook inför varje spelning.

Uppskattad konsert

Att konserten var uppskattad gick inte att ta miste på. Många i publiken är återkommande och många i den kom fram och tackade musikerna efter spelningen. Spelningarna ses numera i hela Sverige och utomlands i till exempel Japan, USA och Tyskland. Efter det 200:e avsnittet är det ett uppehåll till den 21 februari. Länken till spelningen läggs ut på Musik i Sydvästs Facebooksida som heter Musik i Sydväst.

Publiken uppskattade spelningen med Musik i Sydväst i Frölunda kulturhus.