Rutiner ska minska risk för smittspridning. Från och med torsdag första oktober öppnar äldreboenden i Göteborg Stad för besök. För att besöken ska vara så trygga som möjligt finns särskilda besöksrutiner.

– Vi är glada för att de boende kan umgås med sina nära och kära igen, nu får vi hjälpas åt så att inte smittspridningen ökar, säger Babbs Edberg, stadsdelsdirektör i Centrum och Majorna-Linné.

Det var i mitten av mars som regeringen beslutade att besöksförbud skulle råda på landets äldreboenden. Första oktober hävs det nationella beslutet och istället är det Socialstyrelsens och Folkhälsomyndighetens föreskrifter och stöd till verksamheten som gäller.

Göteborgs Stad har utifrån det bestämt att äldreboendena ska öppna för besök. Men för att de ska ske på ett så tryggt sätt som möjligt finns vissa rutiner som besökare behöver anpassa sig efter.

Rutiner för att aktivt minska smittspridning

Det här gäller för den som vill göra ett besök på ett äldreboende i Göteborgs Stad:

  • Boka tid – varje äldreboende har en egen rutin för hur besök ska bokas. En värd eller undersköterska möter upp i entrén och följer med till hyresgästen. Samma sak gäller när besöket är över då den som gästat får sällskap tillbaka till entrén.
  • Entréerna kommer fortfarande att vara stängda – för att hålla antalet personer i lokalerna på en nivå där det är möjligt att hålla avstånd.
  • Besök dokumenteras i en besökslogg – den som besöker skrivs in med sitt namn tillsammans med den boendes namn samt tid och datum.

Förberedda för att bromsa eventuell smitta

Vaktmästare Sami Budak och enhetschefen på Björkåshemmet Wei-qing Zhou ställer iordning en möteshörna där hyresgästerna och besökarna ska kunna träffas på ett säkert och tryggt sätt. Foto: Ninni Jonsson

– Verksamheterna är förberedda för att bromsa smitta om den uppkommer. Skulle smitta upptäckas på en avdelning kan den vårdcentral och läkare som har samordningsansvar besluta om smittspårning och därmed bromsa spridningen, säger Babbs Edberg som från och med årsskiftet blir chef för Göteborgs Stads nya äldreförvaltning.

Smittspårning innebär att de som träffat någon som visar sig bära på smitta blir kontaktad och får testa sig.

Anhöriga får information

På Björkåshemmet förbereder sig enhetschef Wei-qing Zhou på att ta emot besökare inomhus igen.

Hon tycker att tiden med besöksförbud har fungerat bra och hoppas på en smidig övergång.

Tillsammans med vaktmästaren Sami Budak ställer Wei-qing Zhou i ordning en besökshörna och skärmar av den med ett draperi.

– Vi erbjuder de gästande och hyresgästerna att mötas här på ett säkert och tryggt sätt, säger hon.

Björkåshemmet med sina 25 hyresgäster har inte varit drabbat av smitta.

– Vi gör allt för att vi ska kunna vara smittfria även i fortsättningen, säger Wei-qing Zhou.