När Matilda Färemo var åtta år gammal förlorade hon kampen mot cancer. Nu ligger hennes historia till grund för den fiktiva filmen "Dumma prickar". På onsdag visas den på stadsbiblioteket. Då ges även tillfälle för barnen som ser den att fråga om cancer.

Filmen ”Dumma prickar” är tänkt att vara ett verktyg för att skapa ett forum där barnen fritt kan ventilera sina funderingar om både cancer och död. För filmens regi står Yllka Sheqiri.

− Från början var tanken att göra en dokumentär om barncancer, men eftersom det blev för känslosamt valde regissören att göra den här filmen i stället, säger Daniella Brummer Pind, bibliotekarie som är med och arrangerar filmvisningen på stadsbiblioteket.

Bygger på en liten flickas kamp

Även om filmen är fiktiv bygger den i grund och botten på en verklig berättelse. Den om lilla Matilda Färemo som i tidig ålder drabbades av cancer och som kämpade mot sjukdomen i flera år. ”Dumma prickar” var vad hon själv kallade tumörerna som växte i hennes hjärna.

I första hand riktar sig filmen till barn från förskoleklass och upp till årskurs fyra. På eftermiddagen onsdag den 9 februari ordnas en visning enbart för skolklasser och på kvällen visas den för allmänheten.

Barncancerföreningen informerar på plats

Vid båda tillfällena kommer Monica Lärk, ordförande för Barncancerföreningen Väst, att vara på plats för att ta hand om de frågor som filmen kan väcka och för att informera om föreningen.

Filmen är gjord i samarbete med Barncancerföreningen Södra.

Fotnot:
Visningarna äger rum onsdagen den 9 februari klockan 14.00 i Hörsalen för skolklasser och för allmänheten klockan 18.30 i Dynamo på Göteborgs stadsbibliotek.