Nu har äldreomsorgen i Göteborg fått en egen tidning. Det första, rykande färska numret av ”Samspel” damp på måndagen ner i brevlådan hos 7.500 anställda. Bakom står stadskansliets utvecklingsenhet för äldrefrågor, Senior Göteborg.

− Tidigare har vi jobbat med mötesplatser för att få ut information om vad som händer inom Göteborgs äldreomsorg, men många anställda har haft svårt att hinna med och komma på träffarna. Därför bestämde vi oss för att testa ett nytt grepp och göra en tidning i stället, säger Kerstin Karlsson på Senior Göteborg.

70 olika projekt

Första numret innehåller allt från en intervju med ett äldre par som nyttjar hemtjänsten till ett reportage från Lillekärrs äldreboende, som tidigare tagit emot pris som bästa arbetsplats i Sverige.

Chefredaktören Ulrika Cedervall berättar att idén till en ny tidning föddes under hösten 2006.

− Utgångspunkten är att det pågår 70 olika projekt inom äldreomsorgen just nu. Men många sitter som isolerade öar och får bara information av den egna stadsdelen. Med tidningen vill vi överbrygga och sprida det som händer så att det kommer alla till del, säger hon och fortsätter:

− Det handlar om att upptäcka att man kan vara med och förändra både omsorgen och den egna arbetssituationen.

Två nummer per år

Målgruppen är all personal inom den kommunala äldreomsorgen och även de drygt 400 som är anställda inom Tre Stiftelser, som också driver äldreboenden i Göteborg. Dessutom ska ett mindre antal exemplar av tidningen spridas till arbetsförmedlingar och utbildningssamordnare på universitetet.

Två gånger om året ska ”Samspel” komma ut. Nästa nummer är planerat till oktober.