Lanserar kondom-app. En ny app i mobilen ska visa ungdomar i Göteborg var de kan hämta gratis kondomer. Appen har tagits fram av Angereds Närsjukhus och lanseras på onsdagen när Angereds ungdomsmottagning invigs.

Kampanjen heter ”Hitta kondomer.nu” och är anpassad för mobilen och sociala medier. Syftet är att visa unga var de kan få kondomer och att visa hur mycket de har att vinna på att skydda sig.

Här kan man till exempel se att samtliga Göteborgs ungdomsmottagningar delar ut gratis kondomer. Men det finns fler ställen.

Fyra fritidsgårdar
– Vi har valt ut fyra fritidsgårdar i Angered dit vi levererar kondomer som de kan dela ut när ungdomar kommer och frågar, säger Lisa Jobson Drews, kurator på Angereds ungdomsmottagning.

Förutom de ställen som syns i appen, kan även skolsköterskorna i Göteborg dela ut gratis kondomer.

– Och om det här blir populärt, kan vi säkert hitta fler ställen där ungdomar kan få hämta kondomer, säger Lisa Jobson Drews.

Den nya ungdomsmottagningen blir Göteborgs sjätte och är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad. Den riktar sig till cirka 10.000 ungdomar (13-24 år) i området och ska bistå i frågor om hälsa, sex och samlevnad.

Sexuell hälsa
Mottagningen är en del av Angereds Närsjukhus och har, precis som sjukhuset, ett uttalat förebyggande uppdrag inom sexuell hälsa.

– Utöver att stötta våra ungdomar i lokalområdet har vi också ett uppdrag att minska andelen sexuellt överförbara sjukdomar. Det är ett arbete vi redan inlett, berättar David Gutman, kurator och enhetschef för ungdomsmottagningen i Angered.

Han började här redan 2010 och sedan dess har mottagningen vuxit successivt.

– Nu är vi tre kuratorer, två barnmorskor, en undersköterska och en sekreterare. Så nu fattas bara ännu en barnmorska, sen har vi full bemanning, konstaterar David Gutman.

Nya lokaler
– Vi har genomfört en dialog med ungdomar i området. Utöver de frågor som ungdomar generellt brottas med ser vi också ett behov av att kunna hantera frågeställningar som handlar om att växa upp i två kulturer och hedersrelaterade frågeställningar, säger David Gutman.

Ungdomsmottagningen ligger i nyrenoverade lokaler på Angereds Torg 5B och där kommer den att finnas kvar även efter att den nya sjukhusbyggnaden är klar.

Under Hammarkullekarnevalen kommande helg finns Ungdomsmottagningen på plats för att visa upp sig och träffa ungdomar.