Hettan har dragit in över Göteborg igen och enligt prognoserna ser det ut att bli ordentligt varmt under onsdagen och torsdagen med temperaturer över 30 grader. En särskilt utsatt grupp under värmeböljor är äldre personer.

Christine Ljungblad Högberg har nyligen varit med om att ta fram nya rutiner för hur man ska förebygga hälsoproblem under varma dagar. Foto: Privat

På vård- och omsorgsboenden runt om i Göteborg arbetar personalen noggrant för att hålla de äldre svala i de höga temperaturerna. Christine Ljungblad Högberg är tf avdelningschef på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen i Göteborgs Stad. Hon berättar att de är väl förberedda ute på boendena.

– Vi har faktiskt precis reviderat en rutin som gått ut till alla chefer och medarbetare. Den är tydlig med vad man kan göra och vad man ska vara uppmärksam på. Det är väldigt viktigt att äldre får i sig vätska. Ska man gå ut är det viktigt med solskydd. Därför har vi tydliga riktlinjer med hur man ska göra med dessa saker.

Glasscafé ger välbehövlig svalka

Christine Ljungblad Högberg berättar vidare att personalen ska vara uppmärksamma på om någon börjar må dåligt. Dessutom är det viktigt att hålla koll på inomhustemperaturen. Når den upp till 26 grader under tre dagar i följd så ökar risken för hälsoproblem påtagligt.

Äldre personer kan ha nedsatt förmåga att känna törst så därför erbjuder personalen vätskeintag med jämna mellanrum. Dessutom anordnas också särskilda aktiviteter som syftar till att de äldre ska få svalka.

– Imorgon kommer man till exempel att anordna ett glasscafé som ska ge lite extra svalka. Men det viktigaste är fortfarande att se till att de äldre får i sig vätska, och då gärna kyld dryck. Vistas de utomhus ska det vara i skugga och att de skyddar huvud och ansikte ordentligt.

Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningens nya riktlinjer för värmeböljor (klicka på bilden för bättre upplösning):