Med ett helhetsperspektiv på friskvård och hälsa erbjuder Dalheimers Hus i Majorna möjlighet att öka livskvaliteten. Den nya badavdelningen är en del av satsningen – liksom teater, musik och dansaftnar.

Temperaturen är runt trettio grader i luften och trettiofyra i vattnet. Palmer i krukor och solstolar runt små cafébord, ger nästan medelhavskänsla. I bassängen rör sig ett antal damer och en herre till musik i det milda ljuset.

För livskvalitet och välbefinnande

Vattengymnastiken ger lisa för stela kroppar. I ett litet rum bredvid ligger Mari Arthursson och får en skön hydromassage av Jörgen Gustavsson, chef för friskvårdsavdelningen.

Lågor från stearinljus i en kandelaber fladdrar stämningsskapande.

5172_2.jpg– Vi har ett helhetsperspektiv på rehabilitering och friskvård. Både kropp och själ får sitt. Vi arbetar för att våra besökare ska få tillbaka livskvalitet och välbefinnande, säger Kenneth Ericsson, chef för Dalheimers Hus.

– Konceptet är unikt i Sverige. Här kan man bo på hotellet, idrotta, ta ett bad och äta gott på restaurangen. Vi har fotvård och frisör. På kvällen kan man ibland njuta av musik, dans eller teater. Dalheimers Hus håller också i konferenser, allt mer i egen regi.

– Närmast ska vi ha en konferens om arbetets betydelse och hur dörren till arbetsgemenskap kan öppnas för alla.

30-årsjubileum

Dalheimers Hus firar 30-årsjubileum i sommar. Anläggningen, totalt 10 500 kvadratmeter, får för varje år allt fler gäster. Nu när MedicHus investerat i badavdelningen med ny bassäng och bubbelpool, bastu, solarium, hydromassage och enskilda omklädningsrum, vill Kenneth Ericsson gärna välkomna fler. Badet har tidigare kunnat ta emot 250 gäster om dagen, med den nya reningsanläggningen kan det ta emot 300.

Runt 1 000 personer om dagen besöker huset.

– Förutom från Göteborg kommer det gäster med funktionshinder från hela Sverige. Ibland specialsyr vi aktiviteter åt de boende på hotellet.

1FE4.jpg
Förutom medfödda handikapp, har de många gäster med olika neurologiska skador, till exempel stroke, MS, hjärntumörer, reumatiker, många med hjärnskador efter trafikolyckor.

Kultur för alla

Dalheimers Hus har ett utvecklat samarbete för rehabilitering med Sahlgrenska sjukhuset och Högsbo sjukhus. För att få massage behöver man remiss från läkare, till den öppna verksamheten ett synligt handikapp. På aktivitetscentrat på våning fem kan man ägna sig åt silversmide, data, matlagning med mera.

Ett bibliotek finns i huset och till och med en liten golfbana. Till verksamheten hör också de arbetskooperativ som finns i Klippans kulturreservat: bageri, pappersverkstad, keramik och hunddagis.

Restaurangen och kulturaktiviteterna i Dalheimers Hus är öppna för alla. I vår gästspelar Folkteatern med sin pjäs Bad Girls. Sopplunch (19 februari) med underhållning av Margaretha Abrahamsson och danskväll med orkestermusik och buffé (27 februari) är några andra kommande attraktioner.

Våren kröns i maj av den alltid välbesökta Dalheimerfestivalen med svängig jazz och blues.

– Vi vill vara ett öppet hus, ingen institution, betonar Kenneth Ericsson. Genom integration vill vi öka kunskaperna om vad funktionshinder är.

Internationellt utbyte

Det internationella utbytet är en annan viktig del. Kenneth Ericsson ser fram emot det stora handikappläger som ska hållas i sommar och som Göteborg och Dalheimers hus står värd för.

Det handlar om 400 ungdomar från 20 olika länder från den internationella Malteserorden som ska tas om hand på bästa sätt.

77A8.jpg
Mamma och barn njuter av babysimmet.