Samverkan utan revirtänkande kan göra underverk i vården. Det visar medicinkliniken vid Höglandssjukhuset i Eksjö. Där har köerna minskat samtidigt som var fjärde sjukhussäng tagits bort. För det fick verksamheten på tisdagen kvalitetspriset GötaPriset i samband med den pågående Kvalitetsmässan i Göteborg. Eksjös exempel är något som går att ta efter även inom Göteborgs sjukvård säger Jan-Åke Björklund, regiondirektör Västra Götaland.

– Knepet ligger i samverkan. Att klara den egna verksamheten ligger i samverkan, säger Mats Bojestig, verksamhetschef på Höglandssjukhuset, som på tisdagskvällen tar emot GötaPriset av Vivecka Lärn vid en ceremoni på GöteborgsOperan.

Nya grepp

Medicinkliniken i Eksjö har tagit nya grepp. Både verksamhetens struktur och synsättet har ändrats radikalt. De viktigaste bitarna i framgången ligger i att alla inblandade arbetar gränslöst med fokus på patienten som de kallar ”Ester”.

Allt ska hela tiden vara inriktat på patienten. Olika enheter ska fungera ihop, inte konkurrera och bara bry sig om att håll sin budget.

Resultatet är mycket gott. Väntetiden för olika sjukhusbesök och läkarbesök är numera högst 14 dagar för alla patienter. Dessutom existerar inga som helst överbeläggningar på medicinkliniken. Alla de långa köerna har betats av.

Kostar inget extra

Allt detta har genomförts utan några extra pengar. Men det har heller inte skett några besparingar. Mats Bojestig på Höglandssjukhuset betonar att det är viktigt att inte se förändringarna som ett sätt att spara pengar.

Om verksamheten blir bättre och köerna kortare till samma kostnad som förut så är det i sig en stor vinst. Det blir ingen belöning för personalen om verksamhetens budget skärs ner om man gjort bra ifrån sig.

Det goda exemplet från Eksjö är något som Jan-Åke Björklund, regiondirektör Västra Götaland, ser positivt på. Han har själv suttit med i juryn för GötaPriset.

Göteborg kan följa efter

– Man skulle absolut kunna göra så i Göteborg, säger Jan-Åke Björklund.

Men det finns också hinder. Jan-Åke Björklund räknar upp några motkrafter.

– Yrkesfrågor, revir och gamla traditioner.

Men det finns också goda exempel i Göteborgs sjukvård anser Jan-Åke Björklund och nämner Geriatrik Sahlgrenska som fått kvalitetsutmärkelsen Svensk hälso- och sjukvård 2003.

Viktigt att personalen är med

Han tror inte på pekpinnar från ledningen att alla nu ska göra som i Eksjö. Han vill att personal och verksamheter själva tar fram arbetssätt som passar just dem.

– Jag tror väldigt mycket på att det egna medarbetarskapet och det egna ledarskapet är det som gör skillnaden på de goda och de dåliga arbetsplatserna.

Jan-Åke Björklund anser att det är lätt att skylla ifrån sig.

– Man kan inte skylla ifrån sig. Problemet lägger man ofta någon annanstans. Det är politikernas fel, det finns inte pengar. Man äger problemet själv, säger Jan-Åke Björklund.

Problemen inom sjukvården i Västra Götaland är värst i Göteborg anser han.

– Vi har ärvt enorma problem från Göteborg. Vi har inte sådana problem runt om i regionen i övrigt. Vi försöker göra någonting åt det.

2908