Ska ge stöd åt anhöriga. Föreläsningar, stödsamtal och anhöriggrupper. Den 22 november öppnar Göteborgs andra anhörigcenter sina dörrar på Frölunda kulturhus. Hit är alla som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller har någon funktionsnedsättning välkomna.

Det nya anhörigcentrat i Frölunda kulturhus samlar allt anhörigstöd i stadsdelarna Västra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo under ett tak. Något som både synliggör den verksamhet som redan finns och underlättar en utökad samverkan med olika föreningar.

− Vi vill vara en mötes- och informationsplats för alla anhöriga som behöver stöd. Man kan behöva träffa andra i samma situation, få hjälp med att hitta rätt i vårddjungeln, söka bistånd eller anpassa sin bostad, säger Elin Ljunqvist, som är administratör på Anhörigcenter Väst.

Studiecirklar på olika teman
På Anhörigcenter Väst jobbar sju anhörigkonsulenter med olika inriktning som alla kan ge stödsamtal. Olika anhöriggrupper ger möjlighet att träffa andra som upplever liknande saker.

Dessutom ordnas studiecirklar och föreläsningar på olika teman.

− I stadsdelarna finns även avlösning riktad till anhöriga som vårdar äldre, över 65 år. Man kan ansöka om kostnadsfri avlösning i hemmet, så att den som vårdar kan få komma i väg på något annat då och då. Många vågar aldrig lämna den de vårdar ensam, säger Elin Ljungqvist.

Anhöriga står för stor del av vården
I lokalerna finns även en visningsmiljö för smart vardagsteknik.

− Här kan man få tips och råd om smarta saker och enkla hjälpmedel som underlättar vardagen. Man får pröva, känna och titta och kan även få tips om var man kan köpa sakerna, säger Elin Ljungqvist.

Att erbjuda stöd till anhöriga som vårdar en närstående är lagstadgat sedan 2009, då lagtexten ändrades från att kommunen bör stödja anhöriga till att de ska stödja anhöriga. Behovet är stort. I dag står anhöriga för ungefär 70 procent av alla vård och omsorg i Sverige.

− Vi har allt att vinna på ett bra anhörigstöd, så att alla som vill ha sina närstående hemma ska kunna ha det så länge de vill och så länge det är möjligt, säger Elin Ljungqvist.

Invigning med tal och musik
Som anhörig räknas inte bara familjemedlemmar, utan det kan vara en vän eller en granne.

− Alla som känner att man stöttar någon som är långvarit sjuk eller har någon funktionsnedsättning har rätt att ta del av det vi har att erbjuda, säger Elin Ljungqvist.

Stadens första anhörigcenter finns sedan 2008 intill Landala torg i stadsdelen Centrum.

Anhörigcenter Väst invigs den 22 november i Frölunda kulturhus med start klockan 13. Under dagen bjuds på något gott att äta, det blir invigningstal och musikunderhållning.