Handlar och lagar mat själva. Ett nytt boende för ensamkommande unga killar öppnar i nästa vecka på Marconigatan i Frölunda. I de nyrenoverade lokalerna finns plats för nio ungdomar som får och klarar lite högre grad av självständighet.

85 procent av alla ensamkommande ungdomar som kommer till Göteborg är killar. Därför är behovet av boenden för dem särskilt stort. På Marconigatan i Frölunda förbereder man sig nu för att öppna ett ny boende med plats för nio killar.

– Alla får ett eget rum med ett litet kylskåp. Det finns två kök, samlingslokal, kontor och dessutom utrymmen för personal som ska sova över, säger Grethe Foss som är enhetschef för Boende för ensamkommande barn och ungdomar.

Verksamheten fungerar som ett HVB-hem (Hem för vård eller boende) där det finns personal dygnet runt med sovande natt-jour.

– Tanken är att killarna på Marconigatan ska ha en något högre grad av självständighet och till exempel själva handla och laga mat, säger Grethe Foss.

Finns det ytterligare något nytt boende planerat under 2013?
– Inget konkret. Men vi har pratat om att det behövs ett bonde för yngre personer, ungefär som det vi redan har på Londongatan. Allt fler av de som kommer hit är i 15-årsåldern. För dem skulle vi vilja kunna erbjuda ett boende med lite mer omsorg, säger Grethe Foss.