Broströmsgården har renoverats och fått nya hyresgäster. Sedan nyår är det såväl korttidsboende som förskola för flerfunktionshindrade barn. Sedan dagarna efter nyår är personal och barn på plats i Broströmsgården. De har lämnat det gamla Renströmska sjukhuset, för de nyrenoverade lokalerna på Welandergatan i Örgryte.
Broströmsgården stod klar i början av 70-talet efter en donation från Ann-Ida Broström. På platsen fanns tidigare familjens gamla ”sommarstuga”. Ett hus som även det på senare år användes för handikappade barn.
Den stora byggnaden har renoverats och korttidshemmet tar tillsammans med den nystartade specialförskolan upp cirka halva huset och 1.200 kvadratmeter. I huset finns även en privat skol- och behandlingsverksamhet.
Ny pool och upplevelserum
De barn som vistas på Broströmsgården har flera funktionshinder och har dessutom medicinska behov. Lokalerna har anpassats efter detta. I taket finns skenor för en hänganordning, så att man inte behöver lyfta barnen och borden är höj- och sänkbara.
Upplevelserummen som också fanns på Renströmska är större och bättre här. Här kallas det musik- och djungelrum.
Det mest påtagliga i den nya Broströmsgården är ändå poolen där barnen kan tränas och ha sköna stunder tillsammans med hela familjen om man så vill. Självklart finns det lyftanordningar.
För hela familjen
Överhuvudtaget är huset planerat för hela familjen. Gungorna på innergården kanske inte barnen som bor här kan använda, men väl deras syskon.
-Allt är anpassat efter våra behov här. Det här är ett lyft miljömässigt, man känner hur lätt det är härinne. Förut så hade vi inte bottenplan, så det här är kanon, säger vikarierande föreståndare Birger Valestrand som inte saknar lokalerna tre trappor upp i den gamla sjukhusbyggnaden.
Broströmsgården fungerar som en avlastning för föräldrarna. Här kan barnen lämnas för kortare perioder, en eller några nätter. På somrarna blir det ofta längre perioder.
30 barn delar på platserna
Platserna på Broströmsgården säljs till stadsdelar och kommuner runt om i Västsverige. Önskemålen från föräldrarna är avlastning främst på helgerna. Då är trycket på platser stort, medan det på vardagarna i allmänhet finns gott om plats.
Korttidsboendet har sex platser plus två akutplatser. Barnen som finns här nu är mellan två och 17 år. Förskolan har plats för sex barn. Cirka 30 barn har att dela på platserna på gården.
Inredningen av huset är genomtänkt för upplevelser i det lilla överallt. För att göra det hemtrevligt för barnen är varje sovrum inredda på ett personligt vis.
Sängarna, möblerna och tapeterna är olika i alla rum. Meningen är att barnen i möjligaste mån ska ha samma rum när de kommer tillbaka.
Köket husets hjärta
Birger Valestrand visar runt i lokalerna är påtagligt ljusa och rymliga. Det doftar nytt. Men spåren av inflyttningen finns kvar och allt är inte fixat än.
-Det är en del saker man upptäcker i efterskott. Man har missat detaljer. Till exempel så har inte de där lamporna kommit än, säger han och pekar mot ett antal tomma lampfästen i taket. Men det ska nog ordna sig.
Köket är hjärtat i huset och delar av korttidsboendet från förskolan. Inredningsmässigt har man skilt boendet från förskolan. Boendet har till exempel parkettgolv och mer hemlik inredning medan förskolan har en mer offentlig prägel.
Samarbete över gränserna
Formellt är Broströmsgården alltså två verksamheter inom samma organisation, familjeomsorgen.
-Förskolan styrs av av läroplanen och korttidsboendet styrs av av LSS. Barnen i korttidsboende och på förskola är ofta samma barn. Personalen växlar mellan förskola och boendet och i målsättningsplaner och i det dagliga arbetet betraktar man hela Broströmsgården som en enhet.
-Samarbetet och samverkan mellan personalgrupperna kommer att sudda ut gränserna, säger Birger Valestrand.
Djungel- och musikrummet, ett rum för upplevelser.