Friskvårdsprojektet ”Sätt Göteborg i rörelse” satsar i år på att minska ohälsan i Bergsjön och Biskopsgården. Invånarna erbjuds en rad fysiska aktiviteter för en låg kostnad. På torsdag går startskottet för satsningen i Bergsjön. Projektet ska visa att långsiktigt folkhälsoarbete lönar sig. Primärvården ska också kunna ordinera ”motion på recept”.

Under förra året vände sig kampanjen ”Sätt Göteborg i rörelse” till hela Göteborg. I år satsat projektet istället på stadsdelar som har höga ohälsotal. Valet blev Bergsjön och Biskopsgården där invånarna ska sättas i rörelse.

Det lönar sig

– Vi vill visa att långsiktigt folkhälsoarbete lönar sig. Vi vill skapa goda modeller, säger Annika Svensson som är projektledare och arbetar på Idrotts- och föreningsförvaltningen.

På torsdag startar friskvårdsprojektet i Bergsjön. Det blir öppet hus klockan 15 till 20 i Geråshallen där det bjuds på stavgång, lätt och medelgympa, cirkleträning, styrketräning, qi gong, tipspromenad och gratis konditionstest på cykel. Ett aktivitetskort för 250 kronor gäller alla motionsaktiviteter i Geråshallen. Även andra motionsformer kommer att erbjudas i stadsdelen.

Smörgåsbord med aktiviteter

Projektet vill helst nå de som idag inte är fysiskt aktiva. Ett smörgåsbord av en rad aktiviteter ska förhoppningsvis sätta bergsjöborna i rörelse. För att locka till motion blir det även uppsökande verksamhet till särskilda grupper, pröva-på-verksamhet och kom-igång-grupper.

– Vi måste djupdyka i stadsdelarna och ha mycket samarbete med till exempel träffpunkter, som bibliotek och medborgarkontor, socialkontor, primärvården och det lokala föreningslivet, säger Annika Svensson.

Motion på recept

Ofta prioriteras det långsiktiga hälsoarbetet lågt. Satsas det inte på folkhälsan drar istället kostnaderna iväg för sjukvården och socialförvaltningen menar Annika Svensson. Primärvården i Bergsjön ska också kunna ordinera sina patienter ”motion på recept” efter de aktiviteter som finns tillgängliga.

Motsvarande verksamhet kommer inom kort att starta även i Biskopsgården.

”Sätt Göteborg i rörelse” driver också en kampanj där göteborgarna ska promenera för bättre hälsa. Det arrangeraras särskilda promenaddagar i Göteborg med olika teman under året.