”Covid-19 tar inte rast”. Här är pappfiguren som ska påminna om restriktioner och rutiner för att minska smittspridningen.  Figuren kommer att finnas på stadens alla äldreboenden, till att börja med.

Tanken med pappfiguren är att påminna om vikten av att använda skyddsutrustning och att vara noga med basala hygienrutiner.

Pappfiguren kan användas som en skyltdocka där man klär av och på skyddsutrustning för att visa vilken utrustning som behövs i olika situationer.

Tydlig tankeställare

Den ska också fungera som en tankeställare genom att dyka upp i entréer och andra utrymmen med budskap som:  ”Covid-19 tar inte rast – följ basala hygienrutiner”.

Christine Ljungblad Högberg är sektorchef för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo och hon fick idén till pappfiguren – efter ett besök på en byggarbetsplats.

– Där fanns stora bilder på alla dörrar där det tydligt framgick vilken skyddsutrustning som krävdes för att jobba där, säger hon.

Budskapet var glasklart – den här utrustningen ska du ha på dig för att skydda dig själv och andra.

– Kommunikation är något av det svåraste som finns men en bild kan alla förstå och uppmaningen blir lättare att ta till sig än skriftlig information säger Christine Ljungblad Högberg.

Var klok – skydda varandra

Pappdockan är en del i allt som görs för att sprida information som leder till minskad smittspridning, bland annat på stadens äldreboende. Christine Ljungblad Högberg menar att det handlar om ett förhållningssätt. Rutinerna och reglerna har funnits men nu har det blivit extra tydligt hur viktiga de är att följa i alla lägen.

– Alla kan göra skillnad genom att tänka klokt och vara rädda om varandra så att vi verkligen gör allt vi kan för att minska smittan från att spridas, uppmanar hon.