Upp till 15 000 kronor. Nu erbjuds personal inom förvaltningen för funktionsstöd upp till 15 000 kronor extra om de skjuter på sin semester. Orsaken är ett ansträngt bemanningsläge inför sommaren.

– Går det att lösa bemanningen på annat sätt gör vi det, sommarsemestern är viktig för att kunna återhämta sig, speciellt efter pandemin, säger Henrik Filipsson, enhetschef på HR i förvaltningen för funktionsstöd.

Men för att kunna garantera att det finns personal på plats under sommaren erbjuder förvaltningen vissa grupper extra ersättning för att inte ta ut sina lagstadgade semesterveckor under veckorna 29 till 32.

”Vi har en ansträngd situation”

Varje person kan skjuta upp högst två veckor och ersättningen blir max 15 000 kronor. Yrkesgrupperna som kan ta del av förslaget är stödassistenter, stödbiträden, biträde funktionshinder, undersköterskor och stödpedagoger som jobbar inom daglig verksamhet eller boende med särskild service, så kallat LSS-boende.

– Vi har en ansträngd situation och det har varit ovanligt svårt att rekrytera semestervikarier, därför tar vi till den här ovanliga åtgärden, säger Henrik Filipsson.

Vad gör ni om inte tillräckligt många nappar på förslaget?

– Vi tror och hoppas att det är ett attraktivt erbjudande för några av våra medarbetare och att situationen därmed kommer att lösa sig.