Hjälp till ett bra liv. Pär Larsson i Billdal har personlig assistans efter att ha fått stroke. På så sätt får han hjälp att leva ett bra liv efter sina egna förutsättningar. “Det är bra med assistans, en stor trygghet faktiskt, jag får sällskap och det är viktigt”, säger han.

Läs också: Unikt pilotprojekt med personligt assistansteam i Göteborgs Stad

Det är en vanlig vardag, vårvärmen har tillfälligt tagit semester och solen lurar lite bland molnen. Utanför Pär Larssons entré i Billdal har det börjat att grönska. Han sitter vid köksbordet med ett glas dricka och den här dagen är både Tanja Ivanic, en av hans personliga assistenter sedan många år, och praktikanten Rosa Madadi där.  

– Jag har haft samma personliga assistenter länge, jag känner dem allihopa och de känner mig, så det är inte mycket spring här, berättar Pär Larsson som uppskattar kontinuiteten.  

Håller humöret uppe

Han har nära till skratt, mycket humor, ofta ett skämt på lut och en positiv inställning.

– Det viktigaste är nog att hålla humöret uppe. Börjar man fundera och tänka “varför drabbades just jag?” tror jag att man kan bli väldigt negativt inställd. Men jag är ingen negativ person. Man vänjer sig vid rullstolen, även om det inte är så lätt att ta sig fram i skogen och klättra i berg går inte heller, säger han med ett finurligt leende och tillägger att han tycker att rullstolen går för långsamt.  

Åker till havet

Men visst saknar han att kunna göra saker som han kunde göra före stroken. Han gillade att laga mat och vara ute med båten. Nu lagar de personliga assistenterna maten och ibland äter han på restaurang.  

– Jag bor väldigt bra i fina omgivningar och nära havet. Jag brukar åka till havet nästan varje dag om det inte spöregnar. Det finns inte så mycket att göra där, jag tittar mest ut över vattnet. Periodvis är jag intresserad av fåglar, så då noterar jag dem.  

Många olika intressen

Pär Larsson har många olika intressen och har skaffat sig fler efter att han drabbades av stroke. Han fick helt enkelt mer tid än när han var forskare i medicin. Han läser till exempel många böcker och ser gärna på dokumentärer. Dagen innan vi ses var han på en kulturgrupp där det var föredrag om klassisk musik. Just den här dagen ska han iväg till målarverkstaden.  

– Jag målar allt möjligt, mycket stilleben, jag är inte så bra på porträtt, säger Pär Larsson som också berättar om hushållssysslor han inte saknar att kunna göra; dit hör städning och tvätt.