Sängkantsmat och aptitretare. Att servera maten på tider som passar de äldres livssituation har ökat matlusten bland de boende på Kaggeledshuset. Nu ska den nya metoden för att förebygga undernäring spridas till fler äldreboende i stadsdelen Örgryte-Härlanda.

– Hittills har försöket fallit väl ut. De boende är piggare, äter mer och går upp i vikt, säger Åsa Carlstein, kostekonom inom Mat och måltider i Örgryte-Härlanda, som utvecklat konceptet.

Undernäring bland äldre är vanligt. Forskning visar att en tredjedel av de som bor på äldreboende är undernärda och lika många befinner sig i riskzonen.

– Det här är siffror som varit konstanta länge. Man har helt enkelt inte kommit så långt som man hoppats inom området, säger Åsa Carlstein.

Försök baserat på observationer
När Kaggeledshuset öppnade i maj inleddes försöket med en helt ny måltidsordning. Den baserar sig på ett stort antal observationer som Åsa Carlstein genomfört på äldreboenden.

Hon upptäckte att den måltidsordning som Socialstyrelsen och Göteborgs Måltidsprogram rekommenderar för äldre – frukost, lunch, middag och tre mellanmål – inte stämmer med deras dagsrytm.

– Redan vid frukosten, som ska serveras mellan sju och nio, uppstår problem. Många gamla är inte klara med sina morgonrutiner så tidigt, säger Åsa Carlstein.

Knappt är frukosten avklarad förrän en stadig lunch serveras.

– Då har de äldre ingen aptit, de är fortfarande mätta efter frukosten. De piggaste kanske dessutom har hunnit med en fika, säger Åsa Carlstein.

Smoothie på sängkanten
Den nya måltidsordningen består i stället av fler små måltider, serverade på flexibla tider, och ett enda trerätters huvudmål.

Första måltiden serveras på sängkanten. En banan, lite kräm eller en smoothie – allt efter önskemål.

– Då kan de äldre börja dagen i sin egen takt. Det är så individuellt när man vaknar, sängkantsmaten serveras allt från fem till nio på morgonen. För den som behöver en extra energikick är detta ett bra tillfälle att tillsätta en tesked rapsolja, säger Åsa Carlstein.

Istället för gemensam frukost i matsalen väntar en frukostbricka när de är färdiga med morgonbestyren. Också den sätts ihop efter individuella önskemål: grötätare har flera sorter att välja mellan och det finns möjlighet att variera sin frukost från dag till dag.

Aptitretare innan huvudmålet
Den traditionella lunchen har slopats helt. Istället serveras fika med hembakat och frukt vid elva, halv tolv.

– Det här gör att man får en längre sammanhängande tid för aktiviteter mitt på dagen då de flesta är som piggast. Och fika är något som lika gärna kan ätas någon annanstans, man riskerar inte att missa en måltid om man befinner sig utomhus, säger Åsa Carlstein.

Med den här strategin har de boende ofta hunnit bli hungriga när det är dags för huvudmålet vid tretiden på eftermiddagen. Den inleds alltid med aptitretare en halvtimme innan.

– Aptitretaren är komponerad för att stimulera aptiten och innehåller nästan alltid något syrligt, salt eller den femte grundsmaken umami. Te, en drink och kanske snittar med ansjovisröra, eller en tandpetare med ost och korv. Det här får igång salivproduktionen, något som är viktigt eftersom muntorrhet är en vanlig biverkning av medicin, säger Åsa Carlstein.

Lättare mat på kvällen
Kvällsmaten mellan 18 och 20 har fått en helt ny matsedel jämfört med tidigare. De boende har önskat sig rätter som matiga mackor, pannkakor, puddingar och omeletter. Kvällen avslutas med en liten mini-måltid vid sängkanten.

– Med lite mat i magen blir det en mycket skönare sömn. Dessutom blir nattfastan inte så lång.

Efter några månaders försök permanentas nu den nya måltidsordningen på Kaggeledshuset. Det finns också planer på att införa metoden på övriga äldreboenden i stadsdelen.

– Den nya måltidsordningen har flera positiva följdeffekter. Men den innebär förstås förändringar i personalens sätt att arbeta. På Kaggeled har förändringarna underlättats av att det finns större kök på varje våningsplan, liksom att huvudkomponenterna till middagen levereras i kylt skick, säger Åsa Carlstein.