För styrka, balans och rörlighet. Gympan som sänds digitalt från Mötesplats Hammarkullen på fredagar är populär. Varje vecka är seniorer med och tränar styrka, balans och rörlighet. “Det blir en härlig avslutning på veckan, att träffas, prata och träna tillsammans”, säger Maria Westin, äldrekonsulent på mötesplatserna i Nordost.

Läs också:

Hälsofrämjande och förebyggande verksamhet inom Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen arbetade med det digitala lärandet och det digitala utanförskapet även innan covid-19-pandemin. Den gav det digitala en skjuts framåt när träffpunkter, mötesplatser och restauranger på äldreboenden fick stänga i olika omgångar.

– Vi fick tänka om, behovet av social samvaro fanns fortfarande hos våra seniorer. Vi fick testa vad som skulle kunna funka. När seniorerna inte kunde komma till oss, vad kunde vi i staden göra för att komma till dem – fast via det digitala, säger Kristina Blidner, enhetschef för hälsofrämjande och förebyggande i Nordost.

En lärande utmaning

Maria Westin gympar digitalt med seniorer på fredagarna. Foto: Petra Lundgren

Det resulterade i många olika digitala aktiviteter. Allt från anhöriggrupper och digitala fikaträffar till livespelningar och gympa. Det blev en lärande utmaning, både för medarbetarna i staden och för seniorerna, att träffas via Teams.

– Vi har lagt mycket tid på att instruera dem som skulle delta. Teams har utvecklats med tiden och fått bättre funktioner. Nu är många trygga med det, säger Kristina Blidner.

Fortsätter med digitala aktiviteter

När samhället öppnade upp igen fanns det ett stort sug hos alla att träffas fysiskt. Men det finns fortfarande digitala aktiviteter för seniorer i staden.

– Det digitala kan aldrig ersätta det fysiska, men det är ett bra komplement för dem som inte kan ta sig ut på grund av sjukdom eller annan anledning. Det är viktigt att komma ihåg att alla inte är digitala, så det behöver finnas aktiviteter och tjänster även för dem, säger Ulrika Karlsson, enhetschef för hälsofrämjande och förebyggande i Sydväst.

Gympar via skärmen

En digital aktivitet som fortsatt även efter pandemin är fredagsgympan som sänds från Mötesplats Hammarkullen. Den ingår i programmet med kultur och hälsa för seniorer i stadsområde Nordost.

– Jag frågade dem i början om de ville ha inspelade pass, men de tyckte det var skönt att ses även om det är via skärmen, det finns en social aspekt i det också, säger Maria Westin som håller i gympan.

Vill ha med fler

Gympan har blivit populär, många återkommer varje vecka, en del har varit med sedan starten och andra har tillkommit.

– Jag tycker att fler ska vara med. Jag tror att vi behöver alla former av aktiviteter, speciellt den här årstiden, det är inte så lätt att komma ut och framför allt inte när det är halt ute, säger Barbro Ziegler.

Träning ger resultat

Angela Bodden gillar att träna hemma vid datorn, skulle gärna ha fler pass i veckan och märker att träningen gett resultat.

– I en övning ska man resa sig upp från en stol till stående. Jag var alltid två takter efter, i slutet av förra terminen var jag i fas och hann göra alla repetitioner, berättar hon.

Gör nytta i vardagen

Gympapasset är 45 minuter och består av övningar för balans, styrka och rörlighet.

– Jag brukar höra vad seniorerna vill ha för typ av träning och de kommer med mycket bra input som förbättrar passen. Vi har haft stort fokus på balans och benstyrka eftersom man kunnat se att det minskar risken för fall och fallolyckor. Det är också viktigt att ha en god rörlighet, den här träningen är inte bara för att bli starkare utan deltagarna ska också kunna ha nytta av den i vardagen, berättar Maria Westin.

Alla ska kunna vara med

Passen är upplagda så att alla ska kunna vara med och det ska vara lätt att komma igång. Det finns lättare och svårare alternativ till vissa övningar.

– Det är viktigt att utgå från sig själv, ingen övning ska göra ont och det går jättefint att att använda en stol till de flesta övningarna. Är man osäker i balansen kan man ställa sig i ett hörn så att man kan ta stöd av väggarna, säger Maria Westin.