Burköppnare, griptänger, fjärrkontroller - smarta vardagsprylar som gör livet lite lättare på ålderns höst. Nu får de sin egen avdelning på seniorernas Mötesplats på Landala torg.

Det är ofta svårt att hitta de praktiska hjälpmedel som gör vardagsbestyren mindre krångliga. Djungeln av internethandel och postorderföretag kan få vem som helst att ge upp – men Mötesplatsens personal har letat upp Göteborgsbutiker med bra utbud.

Pengar från Hjälpmedelsinstitutet

På onsdag eftermiddag invigs en ny avdelning på Mötesplatsen vid Landala Torg där seniorer får chansen att titta närmare på den smarta vardagstekniken.

– Det kan vara allt från griptänger som man kan plocka upp grejer med, till avancerad teknik som mobiltelefoner, säger Kristina Blidner som är projektledare.

Den nya verksamheten på Mötesplatsen har möjliggjorts genom ekonomiskt stöd från statliga Hjälpmedelsinstitutet, och tanken är att visningsmiljön ska permanentas.

Pensionärsföreningar kan boka egna visningar

– Måndagseftermiddagar, klockan 13-15, finns våra fixare här och hjälper till, annars får man gärna gå in och kika själv, säger Kristina Blidner och fortsätter:

– Vi har ju märkt att seniorerna är väldigt nyfikna om de bara får chansen att titta lite närmare, känna lite och pröva hur det fungerar. Det är kanske bara det som behövs för att man ska våga handla själv – och så kunskapen om var man får tag på grejerna förstås.

Det kan också bli möjligt för pensionärsföreningar att boka en egen visning – då kommer personal från Mötesplatsen ut med grejerna och visar hur de fungerar.