Videosamtal med stor bild och bra ljud. På Bagaregårdens äldreboende i Göteborg kan hyresgästerna prata med sina anhöriga digitalt på stor skärm och med bra ljud. Satsningen heter Telefonkiosken och tisdagens premiär blev lyckad. “Birgit och hennes dotter Kim tyckte att det var "jättejätteroligt!" De har redan bestämt att de ska göra om detta inom en snar framtid”, berättar Elin Hellström Lehane, aktivitetssamordnare.

Telefonkiosken på Bagaregårdens äldreboende är ett projekt från en yrkeshögskoleutbildning som Elin Hellström Lehane går på Yrgo. Den ger undersköterskor och stödassistenter specialistkompetens att arbeta med välfärdsteknologi.  Det handlar om allt från tillsynskameror och larm till robotar och surfplattor.

Rum för videosamtal

 Under covid-19-pandemin har många äldre fått kommunicera med sina anhöriga på surfplattor och mobiltelefoner i stället för att få besök.

– Jag har hittat både fördelar och nackdelar med videosamtal. Det har varit svårt att höra sina anhöriga ordentligt och skärmen har också varit för liten ibland. När vi spånade i skolan så var det någon som kom på att man skulle kunna ha ett rum för videosamtal.

Bra ljud och bild

På Bagaregårdens äldreboende fanns ett litet rum som stod tomt och som skulle passa perfekt för det. Enhetschefen var positiv till satsningen, en stor tv och surfplatta fanns redan på boendet.

– Det enda som jag faktiskt har beställt är ett par hörlurar med inbyggd mikrofon, så att man ska kunna kommunicera på ett bra sätt.

Kan prata privat

Elin Hellström Lehane berättar att hon valde att kalla rummet för Telefonkiosken för att många av de boende vet vad en telefonkiosk är och på så sätt kan förstå vad rummet är till för.

– Hyresgästen får hjälp att gå in och sätta sig, men kan sedan sitta där i fred utan att någon sitter och håller i surfplattan eller telefonen. Det är ju ett privat samtal och det är viktigt att de kan få känna att de kan prata privat.

 Under tisdagen var det premiär för Telefonkiosken.

– Birgit och hennes dotter Kim tyckte att det var ”jättejätteroligt!” De tyckte att det var lite hackigt emellanåt, men att det ändå fungerade bra. De har redan bestämt att de ska göra om detta inom en snar framtid.

Ska sätta upp planscher

När Birgit och Kim pratade kom Rolf förbi Telefonkiosken och såg att någon pratade där inne.

– Han blev nyfiken och personal frågade om han ville testa. När jag frågade häromdagen så sa han nej, men nu såg han skylten och förstod att han skulle få se sin bror Bo, så då tackade han ja. Båda var väldigt nöjda. Detta är det absolut bästa med mitt jobb, att få väcka glädjen hos våra hyresgäster. Nu återstår att göra planscher som ska sättas upp på alla enheter så att alla som vill har möjlighet att ringa videosamtal, säger Elin.

Hon tillägger att båda paren som ringde under tisdagen poängterade hur viktigt det var att kunna se varandra under samtalet, att de kunde se hur den andra mådde och inte bara höra personen säga det.

”Min tanke är att utveckla idén”

 Målet är fem samtal från Telefonkiosken innan projektperioden är över om två veckor. Planen är att den ska finnas kvar som en tillgång på boendet.

– Min tanke är att utveckla idén och att hyresgästerna kan ha samtal utanför sina närmaste krets med anhöriga. Man kanske har en släkting som flyttat till USA tidigare, så rummet kan vara ett sätt att nå ut i världen. Det behöver inte vara en strikt telefonkiosk heller i framtiden, surfplattan går att använda till andra saker än att ringa.