Äldreboendena Vegahusen, Otium och Änggårdsbacken ville få bort storkökskänslan och anlitade en köksmästare från finkrogen. Nu presenteras resultatet i kokboken "Smaker man minns". Nya recept och tillagningssätt vill inspirera till att göra måltiden till en upplevelse.

På det tre äldreboendena, som drivs av Tre stiftelser, anstränger man sig för att tillreda och servera maten med omsorg. Med hjälp av köksmästaren Jonas Eriksson, som bland annat jobbat på Sjömagasinet och Operakällaren, har både tillagningen och måltidsmiljön förändrats.

Livskvalitet med god mat och vacker dukning

– Vi har tagit bort halvfabrikaten och lagar allt från grunden. Det ska vara riktiga morötter, grädde och handskuret kött. Råvarorna behöver inte vara exklusiva – men de ska vara färska, säger Linda Martinsson, kostchef vid Tre Stiftelser som har skrivit kokboken tillsammans med Jonas Eriksson.

Stor vikt läggs också på hur måltiderna serveras. God mat med trevlig gemenskap och vacker dukning är livskvalitet.

– Måltiden är en helhet, inte bara något som kommer in på en tallrik. Därför är det viktigt att köks- och vårdpersonal jobbar mot samma mål. Det är två yrkesgrupper som vanligtvis inte brukar samarbeta, säger Linda Martinsson.

Tänkt att inspirera andra äldreboenden

Förhoppningen är att kokboken ”Smaker man minns” ska inspirera andra äldreboenden att tänka i nya banor. Flera stjärnkockar har bidragit med recept, bland andra Stefan Karlsson (Fond), Pelle Danielsson (Hos Pelle) och Leif Mannerström (Sjömagasinet). Tisdagen den 18 november är det releaseparty för kokboken på restaurang Fond. Då bjuds det på en mingeltallrik ur boken.

– Det är recept som vi använder till supéaftnar. Ansjovissnittar, kalvdans och ostar. Lättuggade små bitar med bra konsistens – men det är ingen som märker att det är mat som är anpassad för äldre, säger Linda Martinsson.