Medföljarna är viktiga. Till Eldorado i Kallebäck kommer göteborgare med intellektuella funktionsnedsättningar. Med hjälp av finansiering och inspiration utifrån tar den interaktiva miljön nu stora kliv framåt för att ge ny stimulans åt gästerna.

På kort tid har de tekniska möjligheterna utvecklats på Eldorado, ett resurscenter som funnits i Kallebäck sedan 1992.

– Visst har vi haft datorer tidigare, men nu har vi med hjälp av pedagoger utifrån fått hjälp att komplettera med nya program, säger Agneta Granberg, legitimerad arbetsterapeut på Eldorado.

Pekspel och jukebox
I caféet ska en stor pekskärmsdator göra det möjligt att spela väldigt enkla pekspel. Där ska gästerna också via ett enkelt tryck direkt på skärmen kunna välja favoritmusik från en liten jukebox.

I datorrummet har det också hänt nya spännande saker:

Genom en nyinstallerad golvkontakt kan man sitta i sin rullstol och köra snowboard eller motocross på dataskärmen. Man gasar med en manöverkontakt och styr genom att tippa sin rullstol i olika riktningar.

– Efter jul ska vi testa grejerna. Sedan ska det bli spännande att se hur de som är på en väldigt tidig utvecklingsnivå tar emot dem, säger Agneta Granberg.

Göteborgare i alla åldrar
I Eldorados målgrupp ingår personer i alla åldrar. Redan tidigare har många av dem haft mycket roligt med den stora studsmattan.

– Att hoppa och känna rörelsen i kroppen är en jätteviktig övning – och vi gör det ofta ihop. Nu har vi satt mikrofoner och högtalare under mattan – ljuden förstärks när man hoppar, och återkopplar till en bild på väggen. Rör man sig mycket händer det saker med bilden, förklarar Agneta Granberg och fortsätter:

– Det krävs konkret och direkt återkoppling för att fungera riktigt bra.

Medföljarna har en viktig roll
Ytterligare en pedagogisk utmaning ges genom en ny uppfinning kallad Hopp och Lek, där man stående på en platta får olika impulser. Den styrs med enkla manöverkontakter och kan hoppa, snurra och vibrera. Rörelserna mot tyngdkraften ger stimulans åt benbyggandet i skelettet.

– Vi jobbar med många olika aktiviteter för att hitta bra sätt att kommunicera med de personer vi jobbar med. Teknik är ju i och för sig bra, men den löser inte ensam några problem. Därför är det viktigt att personernas medföljare vet varför vi gör de här olika sakerna.

Eldorados personal har tagit hjälp av pedagoger från Frölundaskolan (f d Bräcke Östergård) och Furuboda kompetenscenter utanför Kristianstad för att utveckla sin pedagogiska miljö. Samarbetet med rehabiliteringskliniken vid Lunds universitet har också medverkat till Eldorados utveckling.