"Vi börjar i liten skala". Tretjärnsskolan i Lövgärdet är första skolan i Göteborg som får besök av en mobil klinik från Folktandvården. Denna och nästa vecka ska samtliga 210 elever undersökas av tandläkarna. ”Vi på skolan tar ansvar för att alla kommer till undersökningen, ingen slipper undan”, säger skolsköterskan Anna Bonnevier med ett skratt.

Västra Götalandsregionens mobila tandkliniker är en uppsökande verksamhet för att öka tillgängligheten, särskilt i områden där många har svårt att ta sig till de årliga undersökningarna och där tandhälsan inte är så bra.

Fullt utrustade trailers
Idag finns två fullt utrustade mobila kliniker i två trailers, snart ska en tredje köpas in. Att Tretjärnsskolan blev först ut i Göteborg beror på att Anna Bonnevier är en eldsjäl för sina elevers tänder.

– Idag är tandhälsan väldigt dålig, tyvärr. Och eftersom jag varit aktiv och legat på Folktandvården om mer tandborstar, tandkräm och böcker, så föll det sig naturligt att de frågade om vi ville vara med, säger Anna Bonnevier.

4F96.jpg
Hon har även fått med sig lärarna i projektet.

– Lärarna tycker också att detta är jättebra, de ser att många av barnen har dålig tandstatus. Här kan det vara familjer med sex-sju barn och föräldrarna har svårt att hinna gå med alla till tandläkaren, säger Anna Bonnevier.

Kallelser fungerar inte
– Att bara skicka kallelser ger inte så bra resultat. Många barn uteblir och det leder till onödiga kostnader för tandläkaren.

Med en mobil, uppsökande enhet på plats, blir tandläkarbesöket något helt annat.

– Vi fångar upp barn som inte kommer till tandläkaren på flera år, eftersom de uteblir från sina tider, säger Mina Mehrpour, klinikchef för Angereds folktandvård och chef för en av de mobila enheterna.

– Och för eleverna blir det inte så dramatiserat att gå till tandläkaren. Till oss går ju alla, man kommer med sina kompisar och är inte rädd.

Många glada barn
Mina Mehrpour berättar om barn som tyckt att tandläkarbesöket var jätteroligt. Särskilt de som inte hade några hål, sprang glädjestrålande och berättade den glada nyheten för kompisarna.

– Det sprids en positiv stämning och glädje över att ha friska tänder. Och på Tretjärnsskolan är personalen väldigt engagerad, det känns som att hela skolan har tema tandhälsa när vi är där, säger Mina Mehrpour.

Ännu är det inte klart vilka fler platser i Göteborg som ska få besök.

– Vi börjar i liten skala. Säkerheten är också viktig. Mest effektivt är att kunna ha trailern stående på ett ställe i en vecka och slippa köra den fram och tillbaka. Men i vissa områden är det lite osäkert, säger Mina Mehrpour.

Bra för flyktingar
– Men vi har planerat för fler äldreboenden och fler skolor, åtminstone en till i Angered.

Mobila tandkliniker passar också bra för nyanlända och asylsökande.

– Det är effektivt och bra för alla som har svårt att ta sig till oss eller som inte vet att vi finns, säger Mina Mehrpour.

– Vi ska testa på ett asylboende i Göteborg. För dem kan det ju vara svårt att veta vart de ska vända sig, då kan vi informera om hur tandvården fungerar i Sverige och förbereda för de fasta kliniker som i framtiden ska ta sig an de här patienterna.

– Allt sådant underlättar för nästa behandlare, säger Mina Mehrpour.

För skolan innebär de mobila undersökningarna inga extra kostnader, Folktandvården står för allt.