Positiv respons på nytt pilotprojekt. Lägerverksamheten för seniorer, som drog igång i augusti, har fått översvallande positiv respons. Nu rasar anmälningarna in från seniorer som vill tillbringa några dagar på lägergårdarna Stora Hals och Onsalagården. Den som är ensamstående över 75 år eller anhörigvårdare har förtur.

Det var i mitten av juni som social resursförvaltning fick klartecken att starta lägerverksamhet för seniorer. Staden har flera lägergårdar vid kusten. De är fullbokade med aktiviteter för barn och unga under skollov och helger – men tomma under vardagarna.

Kajakpaddling, vandring och kubb
– Det är gamla barnkolonier som rustats upp, standarden är enkel men har underbara lägen vid havet. Tanken är att utnyttja lägergårdarna även under veckorna. I den här gruppen seniorer finns ett stort behov av att byta miljö och träffa nya bekanta, säger Kerstin Irgard, planeringsledare på social resursförvaltning.

Rekreationsdagarna vänder sig till seniorer som klarar sig helt själva. I första hand tilldelas platser till ensamstående över 75 år och äldre som vårdar en anhörig hemma. För 100 kronor dygnet får de både mat och logi.

På lägergårdarna finns både kockar och aktivitetsledare som lägger upp vistelsen efter seniorernas egna önskemål. Hittills har det blivit både kajakpaddling, vandring och kubbspel. När Kerstin Irgard hälsade på häromveckan gav sig två entusiastiska damer iväg för att plocka björnbär.

”Rena himmelriket”
– De blev som unga flickor igen. Och när de kom tillbaka blev det förstås björnbärspaj till kaffet, säger hon.

Än så länge är det hela ett pilotprojekt som pågår under hösten. Men efter den första utvärderingen står det klart redan nu att verksamheten är mycket uppskattad.

”Rena himmelriket! Vilken lycka att få uppleva glad gemenskap och få nya bekantskaper i en härlig miljö med fantastisk mat”, skriver en av deltagarna.

Återträffar blir nästa steg
– En annan att det bästa med vistelsen var att få träffa andra med samma problem – alltså ensamhet. Det säger det mesta. I den åldern minskar nätverken av naturliga skäl och man har behov av att nya bekanta, säger Kerstin Irgard.

Tanken är också att lägerverksamheten ska bidra till nya kontakter i seniorernas egen närmiljö.

– Att de som bor i samma område hamnar på samma lägerdagar. Förhoppningsvis knyts bestående kontakter och då blir nästa steg att ordna återträffar, säger Kerstin Irgard.