Naturfokus i daglig verksamhet. När deltagarna började vara ute i naturen började de må bättre psykiskt. Häng med en härlig vårdag ut i skogen med den dagliga verksamheten Naturfokus.

Varje dag går deltagarna i Naturfokus ut för att utforska och lära sig om naturens alla tillgångar. En tidig morgon står de med jackor, ryggsäckar och mössor på sig, redo för att promenera ut i naturen.

”Deltagarna mår bättre psykiskt när vi kommit ut”

Naturfokus fann sitt koncept under covid-19-pandemin. När de inte längre fick vara inne i lokalerna började de gå promenader. Snabbt märktes en förbättring hos deltagarna och det skapades en gemenskap.

Linda Blom visar bilder på vad de tidigare letat efter i naturen och gruppen berättar allt de lärt sig. Foto: Lars Printzén

– Vi har märkt att deltagarna mår bättre psykiskt när vi har kommit ut och måendet har blivit mer stabilt, säger Anna Persson, som jobbar på Naturfokus.

På promenaderna började personalen prata om växterna, vad vi kan äta från växtriket och hur mycket vi kan göra med naturen. Personalen hade gått kurser i vilda växter att äta och kunde därför föra kunskapen vidare till deltagarna.

– Har vi kunskap om kretsloppet får vi ett helhetstänk och vi förstår att vi är med i något stort, säger Anna Persson.

Lärdomar om naturen

Solen kikar fram mellan molnen när vi stannar till vid Skatås utegym för en kaffepaus. Deltagarna packar gemensamt upp muggar och termosar som de dukar upp på trädäcket. De pratar om vilka vårtecken de sett, vilket var veckans tema – tidiga vårtecken.

Annas kollega, Linda Blom, tar fram papper med bilder på bland annat en skogssallad, syrener och blåbär. Gruppen pratar om växterna på bilderna och berättar att de har gjort bland annat syrensaft, hälsobars och blåbärsmuffins. Deltagarna berättar vad de kan och peppar varandra.

En starkare kontakt

– Vi pratar mycket när vi är ute, det är lättare att fokusera här utan den starka ögonkontakten som det kan bli inomhus, säger Anna Persson.

Linda Blom visar upp maskoten Skatan Agata som följer med på alla utflykter. Foto: Lars Printzén

Tidigare gick gruppen ut på stadsvandringar men det kan ge väldigt mycket intryck för deltagarna. Ute i naturen blir det lagom intryck och det är lättare att fokusera på sig själv och gemenskapen i gruppen.

– Vi pratar om många olika saker – allt ifrån samhället i stort till livet inom oss. Varför finns jag, jag känner ångest, är det normalt?

Skatan Agata hänger med

Vi stannar till vid en källa där man kan dricka vatten. Skatan Agata är med. Agata är ett litet gosedjur som har blivit gruppens maskot. Runt halsen har hon en röd tråd som ska stärka budskapet och den röda tråden för Naturfokus.

Innan vi går tillbaka till lokalen stannar vi till för lite lunch. En av deltagarna tycker om att laga mat, han har förberett pizzor med svamp, lök och ost som vi alla äter.

Ett vinnande koncept

Naturfokus ger en stark samhörighet mellan deltagarna och personalen. Lärdomar om naturen och överlevnad i samband med många konversationer, lättsamma som djupa, ger en perfekt kombination.

– Det blev en go stämning så vi har fortsatt med konceptet, säger Anna Persson.

Naturfokus letar efter tidiga vårtecken på väg mot Skatås. Foto Lars Printzén