"Korttids ska vara roligt". Vad är ett korttidshem, hur är det att vara där och hur är det att arbeta där? Det är frågor som besvaras i en film om korttidshem i Göteborgs Stad. Det kan vara stadens första syntolkade film. “Jag vill ge en varm och go bild av vad korttids är för något och hur mycket det betyder för barnen och föräldrarna”, säger Marie Bergström, stödpedagog som är med i filmen.

Tanken med filmen om korttidshem i Göteborgs Stad är att ge en inblick i vad korttidshem är. Filmen vänder sig till familjer och framtida stödassistenter.

– Jag tror att korttids är ett ställe där barnen får lov att vara utan mamma och pappa. Skapa sig ett eget liv, egna relationer och skaffa vänner med stöttning av personalen. Det betyder mycket för barnen och deras självständighet, säger Marie Bergström som är stödpedagog på Lilla Kapplandsgatans korttidshem.

Ska vara tryggt

Korttidshemmet är också av stor betydelse för föräldrar och syskon.

– De behöver avlösning och få kunna slappna av när barnet är på korttids. Det är också roligt för barnen att komma till en trygg och anpassad miljö.

Vad gör ni på ett korttidshem?

– Vi gör saker utifrån barnens intressen och vad de tycker är roligt. Korttids ska vara roligt, det är ju deras fritid. Vi är väldigt mycket utomhus och de flesta tycker om det. Korttids ska vara likt hur det är hemma. Det är barnen som gör det roligt att gå till jobbet, det är en förmån att få träffa dem och man gör en viktig insats så att de ska få ha det bra i sina liv och uppleva saker.

Hur var det att spela in filmen?

– Det var jättekul att få ge en bild av korttids och att få visa våra fina lokaler. Ellen (som spelar flickan i filmen) var så himla duktig, hon var fantastisk.

Barnen som är med i filmen är skådespelare som inte är på korttidshem annars. Ellen Melin som spelar huvudrollen rekryterades via scenkonstkollektivet KONSTRA. Filmen är gjord av filmaren Louise Bergman och beställd av social resursförvaltning. I september ändras tillgänglighetskraven och då ska filmer vara syntolkade.

Korttidshemmet ska vara en rolig plats. Personalen och barnen gör många olika aktiviteter. På bilden dansar stödpedagog Marie Bergström och Ellen Melin som spelar flickan i filmen om korttidshem i Göteborgs Stad. Foto: Louise Bergman/skärmdump från filmen