Dra ett kort och prata om livet. Vad är kärlek? Finns det en själ? Meningen med livet? Så fungerar Tankeleken, en kortlek med 100 kort som tagits fram av två äldrekonsulenter i Örgryte-Härlanda. ”Vi såg ett behov av att prata om viktiga saker, inte bara ytligt om väder och vind, säger Anna Tholin, som jobbar inom äldreomsorgen i Örgryte-Härlanda.
– Men det är inte alltid så lätt att inleda och hålla lite djupare samtal, fortsätter Anna Tholin.
Hon är äldrekonsulent på Kaggeleds träffpunkt och har skapat Tankeleken tillsammans med kollegan Marika Kosonen.
Startade klubb
Det började med att de 2011 startade Filosofiska klubben på träffpunkten. En mötesplats för att utbyta tankar om livets små och stora frågor. Gensvaret var stort, mötena blev snabbt fulltecknade.
– Men det kan vara svårt att närma sig de här frågorna, de som verkligen berör. Då föddes tanken på en kortlek. Om det inte är du själv som tar upp en svår eller känslig fråga, utan ett slumpvis draget kort, då blir det lättare, säger Anna Tholin.
Tankeleken är ett stöd för samtal och diskussion om man inte riktigt vet hur man ska börja, både för personalen och de äldre.
– Jag tror absolut att den är bra för personalen också. Innan man håller en sån aktivitet är det nog bra att testa Tankeleken och vara förberedd själv. För det kan komma upp jobbiga diskussioner.
Ingen åldersgräns
– Men nån åldergräns finns inte. Senast vi använde den var deltagarna mellan 25 och 90 år, säger Anna Tholin.
Tankeleken har 100 kort, med frågor och bilder som lockar till samtal: Har vi en själ och var finns den i så fall? Vad är sorg? Är det allas skyldighet att rösta i politiska val? Är det rätt att styra medborgarna genom skatter på onyttiga varor?
Bilderna visar till exempel en kvinna med burkha, en tatuerad och piercad man, en liten flicka med vattendunkar i ett fattigt land, minkar i bur och Sveriges kung och drottning.
– Vi har försökt blanda väldigt mycket, både djupa, existentiella frågor och mer vardagliga ämnen, säger Anna Tholin.
Viktig regel
En deltagare i gruppen drar ett kort och får sedan prata ostört kring det, sedan får andra flika in och utveckla diskussionen. Till kortleken hör en folder med följdfrågor till varje kort, en hjälp att hålla diskussionen vid liv.
Man kan också använda kortlekens ”lättare” frågor i en nystartad grupp, för att senare, när deltagarna lärt känna varandra lite bättre, välja lite ”tyngre” ämnen.
– Vi är övertygade om att människan utvecklas hela livet och har sett flera exempel på deltagare som har kunnat omvärdera och bearbeta tidigare åsikter, händelser och upplevelser, säger Marika Kosonen.
En viktig regel gäller dock:
– Man får alltid passa på en fråga: ”Det här vill jag inte diskutera”. Och det är helt okej, säger Anna Tholin.
Finns att köpa
Det har tagit två år att utveckla Tankeleken, få den formgiven och tryckt.
– I början satt vi och klurade ut frågor, printade ut från datorn och klistrade på papper. Men för att få den lite proffsigare tog vi hjälp, säger Anna Tholin.
Andra stadsdelar och kommuner har redan visat intresse för kortleken och arbetssättet. I höst presenteras Tankeleken på mässan ”Mötesplats äldreomsorg”, 9 – 10 oktober.