För trygghet och trivsel. Hyresgästerna på Kaggeleds äldreboende vill vara ute mer, både på egen hand och tillsammans med andra. Därför har man i sommar satsat på ett trädgårdslyft: en trivsam, trygg och säker utomhusmiljö som fungerar året om. 

Emma Matsson, lokal projektledare, vid grönmålad knopp som kan ge hjälp på promenaden. Foto: Lars Lanhed

– Det är jätteroligt! I det projekt för förbättringar i inom- och utomhusmiljön som vi nu deltar i har vi kunnat förverkliga många av hyresgästernas önskemål och behov. Personer med demenssjukdom kan dessutom bibehålla funktioner och färdigheter längre om de vistas mer utomhus, gärna med naturen nära inpå, så vi har länge velat satsa på utomhusmiljön, säger Emma Matsson, lokal projektledare.

På uteplatsen finns nu en trädgård för alla sinnen och utrymmen för gemenskap, evenemang och fysisk aktivitet. Den som vill sitta för sig själv en stund kan hitta små avskilda rum.

För att öka tryggheten och säkerheten och undvika fallolyckor är rörelsesensorer installerade i fasadbelysningen. Runt altandörren är karmen grönmålad för att tydliggöra var in- och utgång till trädgården är. Den vita linjen på gångvägen utanför altanen underlättar och uppmuntrar till en säker promenad.

Blomlådor för alla sinnen

— I stora blomlådor har vi skapat planteringar för alla sinnen, säger Emma Matsson.

I lådan Örtagården kan du lukta, smaka och känna på olika örter. Lavendelhavet tar med fantasins hjälp besökaren med på en resa till havet.

– Vid Smultronstället finns en hel äng full av smultron där du kan smaska i dig så mycket du vill och i Rosenträdgården kan du hitta både nya och äldre rosarter, som för minnena tillbaka i tiden, säger Emma.

Varför inte doppa fingrarna i det porlande vattenspelet och se om du kan hitta de tre småfåglar som gömmer sig bland blommorna i Sommarängen? I Vinterträdgården finns vintergröna växter och växter som blommar långt in på senhösten.

– Runt en pil i Lusthusparken har vi byggt en bänk. Där kan du vila en stund, känna gräset under dina bara fötter, kanske mumsa på en glass eller sippa på en kopp nybryggt kaffe, säger Emma.

Vid kyligare väder kan hyresgästerna istället njuta av sitt kaffe i soffhörnan på uteplatsen, där det nu finns infravärme.

– Framöver vill vi gärna ha värme även i Lusthuset. Tänk att kunna sitta där i december med en mugg glögg och kunna njuta av den upplysta julgranen!