Änggårdsbacken först i Sverige. Hallå där, Jessica Henriksson, kultursamordnare på Ängårdsbackens äldreboende som är först i Sverige med att införa spelet Tovertafel för människor med medel till svår demenssjukdom. Vad är Tovertafel?

7F02.jpg
‒ Det är ett spel från Holland som är specialutvecklade för människor med demens. Tovertafel betyder Magiska bordet och det är just vad det är. En projektor i taket projicerar ljusanimationer på ett bord och skapar på så sätt olika spel. Personerna runt bordet kan interagera med animationerna med hjälp av sina hand- och armrörelser.

Vad kan man göra med ljusanimationerna?
‒ Du kan till exempel skjuta en boll fram och tillbaka över bordskivan, måla en tavla och smälla såpbubblor. Det viktiga är att du aldrig kan göra fel eller misslyckas.

Varför valde ni att satsa på det här spelet?
‒ Just människor med medelsvår eller svår demens är inte alltid lätta att aktivera. Ibland har de tappat orden och det är svårt att kommunicera. Tovertafel-spelet skapar glädje och stimulerar till aktivitet och social interaktion. Det kan även fungera lugnande. Tanken är också att våra boende ska kunna spela med sina anhöriga och på så sätt få ett nytt sätt att vara tillsammans på.

Spelet har ju inte invigts ännu men har ni haft chans att prova på det?
‒ Absolut. Även för den som inte har en demenssjukdom är det fantastiskt roligt, jag skulle kunna sitta i timmar. Det är också väldigt avslappande.

– Innan vi valde att köpa in det fick även några av våra boende prova spelet. Vi har en liten dam som ofta sitter ihopkrupen med armarna omkring sig. När hon såg ljusanimationerna lutade hon sig fram och drog ett löv fram och tillbaka och man såg att hon tyckte om det. Bara att hon lutade sig fram rörde sig ur sitt vanliga läge var härligt att se.