Pernilla Wendesten arbetar som undersköterska på ett vård- och omsorgsboende i Göteborgs Stad.

"Hade funderat på att avvakta lite". Vaccinationen av personalen inom vård och omsorg har startat och en av de som valt att ta vaccinet är Pernilla Wendesten. Hon arbetar som undersköterska på ett vård- och omsorgsboende i Göteborgs Stad. Här berättar Pernilla om hur tankarna gick innan och hur det känns nu.

Det är valfritt att vaccinera sig – hur resonerade du kring ditt val att ta vaccinet?

– Det är absolut valfritt, men samtidigt kände jag personligen att jag har ett ansvar utifrån min yrkesroll och som medmänniska.

– Jag har respekt för att det kan finnas oro och funderingar, det har jag själv känt. Samtidigt kände jag att jag behövde tänka bredare, inte bara på mig själv utan på hela samhället. Jag kände att mitt beslut kan påverka de jag är till för i mitt arbete på vård- och omsorgsboende, min familj och samhället i stort.

Var det ett självklart val för dig?

– Jag ska vara helt ärlig och säga att jag tvekade innan. Jag visste att jag ville vaccinera mig men funderade på att avvakta lite. Det fanns en viss oro kring biverkningar och tankar om att vänta lite tills det finns fler vaccin.

Hur gick du från att tveka till att faktiskt ta vaccinet?

– Jag hade tagit till mig saklig information om vaccinet innan jag fick det. När jag fick erbjudandet fick jag fatta ett snabbt beslut och valde att ta vaccinet. Efter att jag hade bestämt mig och fått sprutan kändes det bara helt rätt. Jag vet också hur ovärderligt vaccin har varit under historiens gång för att få bukt med andra sjukdomar. Så nu i efterhand känner jag mig nöjd med beslutet.

Hur kändes det att ta sprutan och hur har du mått efteråt?

– Det gick bra att ta sprutan. Jag har inte haft några biverkningar utöver att armen gjorde lite ont ett tag efteråt, men det var inga konstigheter.

 1177.se och vgregion.se hittar du information om vaccination mot covid-19.