"Vi vill att fler ska veta att vi finns". Mini-Maria i Göteborg vill att så många som möjligt ska känna till deras verksamhet. Med hjälp av graffitikonstnären Code26 och ett duktigt filmteam sprids nu ordet i allt vidare cirklar.

Se filmen här: ”Vem vill jag vara, vem vill jag bli?”

På Ringövägen finns ett område som kommit att bli något av ett konstnärligt centrum för graffitikonstnärer. Det var på en bred och inbjudande vägg där som graffitikonstnären Code26 en varm augustidag lät forma bokstäverna till Mini-Marias webb-adress. Allt medan kameran rullade.

Resultatet blev två minuters fängslande film som ackompanjeras av musik och unga människors vittnesmål om vad kontakten med Mini-Maria betytt för dem.

Filmen premiärvisades på en gymnasiemässa i förra veckan men kommer framöver också bland annat att kunna ses via Mini-Marias hemsida eller på YouTube.

Sjukvård och socialtjänst
– Vi gör vad vi kan för att ungdomar ska veta att vi finns, och vi märker ju att många som kontaktar oss har fått information via hemsidan, säger Kerstin Nordin, som är en av två enhetschefer på Mini-Maria.

På Mini-Maria finns personal från både sjukvård och socialtjänst som möter ungdomar, föräldrar och anhöriga med någon slags relation till missbruksproblem.

– Det kan vara egna problem eller att man kanske är orolig för en vän, säger Kerstin Nordin.

Etablerad gatukonstnär
Förra årets lansering av en ny hemsida följdes upp med filmen om Anna som snabbt nådde en stor publik.

I våras togs diskussionen upp om en uppföljning, och Code26 fick frågan om han kunde tänka sig att medverka.

– Visst – det gjorde jag gärna. Tobaksgrejer skulle jag aldrig ställa upp på, och jag vill inte att mitt konstnärskap ska
förknippas med politiska budskap, men Mini-Maria kändes fint, säger Code26 som är en av Göteborgs mest etablerade gatukonstnärer.

Positiv respons
– Jag har redan fått positiv respons för målningen, men valt att inte signera den. Jag tyckte det var sekundärt den här gången. Om man är intresserad är det lätt att ta reda på att det är jag som gjort den. Folk i branschen känner igen min stil, säger Code26 som egentligen heter Erik och även uttrycker sig konstnärligt i andra former.

Till sin hjälp i målningsarbetet hade Code26 Joel Hjort och målningen finns i skrivande stund ännu kvar att beskådas på Ringövägen.