Hassna en av dem som fått sin första dos. Nu fortsätter vaccineringen i flera av Göteborgs Stads verksamheter. Hassna Arvidsson var en av alla de som fick sin första dos under veckan. Hon har sett fram emot att bli vaccinerad men hon har fått vänta på grund av brist på vaccin. Men i torsdags var det äntligen dags.

– Det känns jättebra att få vara med och bidra till att få ett slut på pandemin, säger Hassna.

I början av pandemin trodde hon inte att coronaviruset skulle slå så hårt. Men efter att hon läst och hört om de allvarliga konsekvenserna var det en självklarhet för henne att ta sprutan.

Vad har du längtat efter mest under pandemin?

 – Att få gå på bio och så har jag saknat gemenskapen, att få vara tillsammans med andra, säger Hassna.

Själva vaccineringen är snabbt genomförd, efteråt slår sig Hassna ner i soffan en stund innan hon kan gå hem till sig. Rutinen är densamma för alla som blir vaccinerade – man ska vara under observation för att eventuella biverkningar ska upptäckas.

Stödpedagogen Sanda Anton Henriksson ser till så att hyresgästerna kommer in med jämna mellanrum för att undvika trängsel i stödlägenheten som är en del av boendet med särskild service, BmSS.

Personalen vaccineras parallellt

Parallellt med att hyresgästerna vaccineras har även medarbetare i förvaltningen för funktionsstöd kunnat få sin första dos.

– Vi har varit lite frustrerade tidigare över att behöva vänta men nu rullar det på fint, säger Christina Sundesten som leder vaccinsamordningen i förvaltningen för funktionsstöd.

Cirka 5 800 av förvaltningens medarbetare kommer att få erbjudande om att bli vaccinerade. De ingår i fas två i den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten ansvarar för.

Läs mer om prioriteringsordningen för vaccinationen på Folkhälsomyndighetens hemsida

Så här går vaccineringen till

All personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare erbjuds vaccinering. Det är medarbetare och enhetschefer som arbetar med eller i närheten av riskgrupper.  Erbjudandet gäller även vikarier, sjukskrivna, föräldralediga, tjänstlediga och studenter.

Hyresgäster på boende med särskild service BmSS och korttidsboende vaccineras av sjuksköterskor i hemsjukvården. Brukare som har ordinärt boende vaccineras av sin vårdcentral. Berörda personer får ett brev från Västra Götalandsregionen som fungerar som en biljett till vaccinationen.

Det går inte att välja vaccin

Hur lång tid det kommer att ta innan alla som tackat ja har fått sin första dos – är svårt att säga. Allt beror på tillgången till vaccin. Likaså går det inte att välja vilket vaccin som brukare och personal blir erbjudna.

– Nej, det avgörs av vaccinatörerna och styrs av Folkhälsomyndighetens beslut, till exempel har Astra Zenecas vaccin nyligen blivit godkänt även för personer över 65 år och då ändras förutsättningarna, säger Christina Sundesten.

Det har även tidigare blivit ändringar i vaccinet från Astra Zeneca när tidsintervallet mellan dos ett och dos två förlängdes från fyra till tio veckor i Västra Götalandsregionen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nio till tolv veckor mellan doserna. Det är alltså ingen fara om det går mer än tio veckor innan man får dos två.

Mer information om vaccinationerna och prioriteringsordningen hittar du på Folkhälsomyndighetens hemsida – se länkarna här nedan.