400 vaccineras mot covid-19 på söndagen. Rosa Johansson, 99 år och boende på Högsbotorphemmet var bland de första att få vaccin mot covid-19 när Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad tillsammans inledde vaccinationerna på söndagsmorgonen. Drygt 400 doser ska under dagen ges till boende på fem äldreboenden i Göteborg.

– Vi är jätteglada att vi nu på förmiddagen har börjat vaccinera mot covid-19! Det är ett stort jobb som ligger framför oss, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

”En otroligt viktig del i att minska smittspridningen”

Vaccinationerna inleds nu i hela Västra Götalandsregionen i samarbete med kommunerna. Ytterligare några tusen doser väntas in de kommande dagarna.

– Otroligt skönt att vi äntligen är här, det är historiskt kan man säga. Vi har ett gott samarbete och har fått en bra start idag. Vaccinationerna är en otroligt viktig del i att minska smittspridningen och i slutändan rädda liv och få slut på pandemin, säger Babbs Edberg, tillträdande direktör för Göteborgs Stads nya äldreomsorgsförvaltning som startar den 4 januari.

”De allra flesta har tackat ja”

Först ut i Göteborg är äldreboendena Svaleboskogen, Högsbotorphemmet, Kaverös äng, Gerdas gård och Björkåshemmet. Björkåshemmets tjugosex hyresgäster blir också erbjudna vaccin och ingår i den första vaccinationsomgången. Om ungefär tre veckor kommer de som vaccinerades på söndagen att få en andra dos.

På äldreboendena har förberedelserna pågått sedan dagen före julafton. Förutom samtycket från den som ska få vaccinet görs en medicinsk bedömning och en ordination av en sjuksköterska, barnsjuksköterska eller läkare. Själva sticket utförs av sjuksköterska.

– Ordination, information och samtycke har vi förberett under veckan, Och de allra flesta har tackat ja, bara ett fåtal har tackat nej till vaccinet, säger Babbs Edberg.

– Vi riggar oss nu för att fortsätta vaccinera enligt prioriteringsordningen. Det kommer krävas mycket av oss, vi måste jobba ihop och se till att vi kan vaccinera så många om möjligt. Den kommande veckan börjar vi med de äldreboenden som är startklara. Vårdcentralerna måste vara med och vi har en gemensam planering.

Det råder fortfarande besöksförbud på äldreboenden i Göteborgs Stad. Förbudet förlängdes i förra veckan till 12 januari 2021. Beslutet omfattar även de privata utförarna och kan komma att förlängas ytterligare.