Aktivitetshuset Centrum firar 10-årsjubileum i lokalerna på Norra Allégatan. Här kan människor med psykiska funktionshinder slinka in för en pratstund, gå en spanskakurs eller skapa något fint. Varje dag kommer närmare 100 personer. Det finns en gemensam överenskommelse på Aktivitetshuset Centrum – här pratar ingen om sjukdomar eller medicinering.

– Det anger tonen i verksamheten: det här är ett friskt ställe. Jag tror det är därför som folk tycker om att komma hit, säger Eva Blomqvist, verksamhetsledare på Aktivitetshuset Centrum.

Brett utbud av aktiviteter

Aktivitetshuset Centrum ligger ett stenkast från Järntorget och besöks av ungefär hundra personer varje dag. Målgruppen är människor med någon form av psykisk ohälsa som har, eller har haft, kontakt med psykiatrin.

Här finns ett brett utbud av studier och aktiviteter, från körsång och matlagning till digitalfoto och filosofi. I veckan är det tio år sedan Aktivitetshuset Centrum flyttade till sina nuvarande lokaler.

– Psykiskt funktionshindrade har alltid blivit undanskuffade till de sämsta lokalerna, men här är fräscht och snyggt. Att huset är uppskattat tror jag beror på den fina miljön och den goda stämningen, säger Eva Blomqvist.

Gör masker och kostymer till förskolor

5EEC_2.jpgI ett enda slag blev 208 kvadratmeter 1075. Då blev det också möjligt att förverkliga det som man länge strävat efter – att samlokalisera med verksamheter som har samma målgrupp. Många aktörer under samma tak gör huset unikt.

Förutom Aktivitetshuset Centrum finns även föreningen Aktivitetshusets Vänner som bildats av besökarna, kyrkan, en filial till Arbetarrörelsens folkhögskola och studiecirkelledare från Folkuniversitetet och NBV.

Arbetsgruppen Rekvisita, där 18 personer ingår, gör masker och kostymer på uppdrag av förskolor och andra verksamheter.

”Viktigt att fånga lusten hos människor”

– Allt är frivilligt, det är fritt fram att ta vara på sin egen kreativitet. Det viktiga är att fånga lusten hos människor – och den brukar komma fram när de ser all aktivitet som pågår här, säger Eva Blomqvist.

Besökarna kommer från hela stan även om majoriteten bor i Centrum, Linnéstan och Majorna. Något mer än hälften är kvinnor, de flesta i 50-årsåldern. Männen är lite yngre, mellan 40 och 49.

– Alla åldrar är välkomna – men vi har svårt att nå de unga. Och det kanske inte är säkert att vi är rätt plats för dem. Unga är mer medieinriktade och kommunicerar på ett annat sätt. Jag tror att det behövs ett eget aktivitetshus för den målgruppen, säger Eva Blomqvist.

Jubileumskalas på torsdagseftermiddagen

10-årsjubileet i lokalerna på Norra Allégatan firas med öppet hus mellan klockan 14.00 och 19.00 den 30 oktober.

– Då är alla besökare, anhöriga och intresserade välkomna, säger Eva Blomqvist.

5560_2.jpg

Foto: Eva Blomqvist